Човић: Алтернативни начин финансирања избора нема упориште у закону

Срна
Foto: Aрхива

САРАЈЕВО- Предсједајавући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да иницијативе о алтернативним методама финансирања избора немају упориште у закону, те да се све институције БиХ финансирају искључиво из буџета БиХ.

"Већина иницијатива за алтернатвним начинима финансирања избора су иницијативе будућих чланова Предсједништва и неке друге позиције. Изађу пред говорницу изнесу неколико детаља који немају везе са законском процедуром", рекао је Човић.

Човић је истакао да је кључ свега хитно усвајање буџета БиХ.

"Тиме би ријешили све потешкоће око свих инститииција, па и Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ", рекао је Човић новинарима након сједнице Дома народа на којој нису прихваћени приједлози захтјева и закључка бошњачких делегата како би се обезбиједила новчана средства за опште изборе у БиХ 2. октобра.

Човић је констатовао да се непостојање средстава за изборе може повезати са неуспјелим преговорима везаним за реформу изборног законодавства.

"Неко је блокирао било какав договор о Изборном закону, а онда настоји да тај терет одговорности стави додатно на хрватску страну. Различите изјаве имају и онда све повежу са подјелом БиХ, антидејтонским дјеловањем", додао је Човић.

Он је нагласио да су сви они који данас тако говоре, требали само усвојити буџет.

"Имају два члана Предсједништва. Могли су да то ураде кроз институцију Предсједништва, који су формално предлагачи буџета. Имају механизме за то", рекао је Човић.

Он је закључио да је блокада институција у посљедње четири године разлог свих дешавања данас.

"Зашто нема владе у Херцеговачко-неретванском кантону четири године?", упитао је Човић.

Предсједајавући Дома народа је рекао да је пословнички било и упитно да ли је данашњу хитну сједницу и требао заказати, али да је то учинио због осјетљивости теме.

"Заказали смо је да би данас обавили расправе и јавност упознали о томе колико ко политизује тему која је данас на дневном реду и то углавном они који задње двије године чине све да нема буџета иституција БиХ", нагласио је Човић.

Он је на конфернцији за медије рекао да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ већином гласова није прихватио приједлоге захтјева и закључка бошњачких делегата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана