Ћосић од фебруара у фотељи градоначелника

Ведрана Кулага Симић
Ћосић од фебруара у фотељи градоначелника

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је мандат освојио на локалним изборима, требало би да у ту фотељу засједне почетком идућег мјесеца, потврђено је у петак “Гласу Српске”.

На изборима 15. новембра прошле године грађани Источног Сарајева су први пут директно бирали градоначелника, а највише гласова освојио је Ћосић (СНСД), који је сертификат од Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ преузео 22. децембра, од када му тече мандат. Међутим, још актуелном градоначелнику Ненаду Вуковићу (ПДП), који је биран индиректно у Скупштини, мандат истиче у марту ове године, тако да је он и даље на челу овог града.

То је у протеклом периоду изазвало низ контрадикторности, али и тешких ријечи између градоначелника, а у цијелу причу укључено је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Из тог ресора је крајем децембра речено да примопредаја дужности, према законским одредбама, након избора треба бити обављена најкасније осам дана од дана потврде мандата.

Сви рокови су до сада прошли, али је, како су за “Глас Српске” потврдили и Ћосић и Вуковић, у протеклим данима било доста разговора и преговора због новонастале ситуације, који су резултовали договором да се све, ипак, заврши на коректан начин.

- План је да све завршимо у наредним данима. Изборна воља грађана мора бити спроведена до краја - истакао је Ћосић.

Вуковић је крајем прошле године истицао да се у мишљењу министарства, да би било коректно, мора ставити запета и навести: “ако је истекао мандат градоначелнику”.

За “Глас” је у петак истакао да су одређене активности довеле до тога да су на добром путу да све буде завршено како треба.

- Мислим да смо веома близу неког рјешења и лично ћу се, као актуелни градоначелник, потрудити да помогнем у рјешавању новонастале правно недоречене ситуације. Разговарамо сви у добром расположењу и могу рећи да ствари, ипак, иду у позитивном смјеру и да ћемо ускоро имати задовољавајуће рјешење. Углавном, нисмо више у вези са овим на неким странама, већ сви на једној страни, која се зове рјешење - истакао је Вуковић, додавши да у овом моменту не може детаљније да прича о овој ситуацији.

У Закону о локалној самоуправи пише да ће, ако примопредаја дужности између функционера у органима јединице локалне самоуправе не буде извршена у року из члана 47. закона, министар у року од три дана донијети наредбу да се примопредаја дужности мора извршити у року од 48 часова од дана објављивања наредбе у “Службеном гласнику Републике Српске” у присуству комисије, представника Министарства управе и локалне самоуправе и предсједника клубова одборника субјеката који чине скупштинску већину. Из министарства, до закључења овог броја “Гласа Српске” нису стигли одговори на питања које активности предузимају у вези са ситуацијом у Источном Сарајеву.

Блокада

Осим у Источном Сарајеву, ни становници Добоја и Сребренице још нису званично добили нове начелнике на позицијама, али не због заврзлама у вези са прописима, већ због одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да не потврди резултате због пријава да је било малверзација у изборном процесу. Већина чланова ЦИК-а гласала је да буде спроведена истрага која још није окончана, због чега све више критика стиже на њихову адресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана