Ћосић: Нећемо бити земља у којој ће амбасадори одређивати правац кретања и развоја

Срна
Foto: Архива

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да Република Српска неће бити земља у којој ће амбасадори одређивати правац кретања и правац развоја, већ ће сам народ у Српској одлучивати о себи, па тако и у случају дјевојчица из Источног Сарајева и Зворника којима Амбасада Велике Британије није дала визе за одлазак у Манчестер на учешће на Сениорском првенству Европе

"Надам се да ће ове дјевојчице добити прилику да се такмиче у неким другим земљама и да ће ова негативна успомена врло брзо за њих постати прошлост", рекао је Ћосић Срни реагујући на одлуку Амбасаде Велике Британије да одбије визе репрезентативкама БиХ у теквондоу Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника.

Ћосић истиче да, нажалост, овакви поступци Амбасаде Велике Британије по ко зна који пут показују како се примјењују аршини и демократија од земаља које, наведно, његују врхунске вриједности демократије и слободе свих врста.

"Ако сте дошли у позицију да сте изузетно развијена земља и имате своју амбасаду у једној земљи као што је БиХ и на овакав начин ограничавате кретање спортистима и онемогућавате њихове одласке на спортска такмичења, јасно говори колика је изражена ваша политичка опредјељеност и ваша политичка фрустација руководством Републике Српске", рекао је он.

Према његовим ријечима, овакве поруке народу и јавности Републике Српске треба да буду најбољи показатељ у ком правцу ми треба да се крећемо.

Ћосић је запитао коме су криве двије дјевојчице из Републике Српске, шта су оне коме скривиле, осим што су имале намјеру да се појаве на једном спортском такмичењу и покажу своје способности у спорту?

"Овакав потез говори само о истинским намјерама западних моћника и предстваника западних земаља који своје политичке фрустрације на овај начин лијече у једној земљи као што је ова несретна БиХ", истакао је он.

Ћосић је нагласио да је БиХ земља како треба, онда би Министарство иностраних послова у Савјету министара и званичници са нивоа БиХ реаговали и осудили овакав потез и упутили дипломатску ноту према британској Амбасади.

Ћосић истиче да овај поступак показује шта народ у Републици Српској може очекивати од западних моћника, док у Федерацији, вјероватно, ликују и нису спремни ни да осуде овакав потез британске Амбасаде.

Амбасада Велике Британије одбила је визе репрезентативкама БиХ у теквондоу Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника, док су осталим члановима репрезентације Неџаду Хусићу, Динку Шегедину, Петри Ждеро и тренеру Харису Хусићу визе одобрене.

Претходно је британска Амбасада ускратила визе половини чланова Теквондо репрезентације Србије.

Европско првенство у Манчестеру биће одржано од 18. до 21. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана