Ћосић: Мржњу остављамо поштоваоцима Бусулаџића и Ђозе, а ми ћемо да волимо Теслу, Пупина и Шантића

Срна
Ћосић: Мржњу остављамо поштоваоцима Бусулаџића и Ђозе, а ми ћемо да волимо Теслу, Пупина и Шантића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Тродневна "јуначка интернет борба" наводних сарајевских антифашиста и квазиинтелектуалаца за одбрану табли које вријеђају комплетан један народ, као и назива сарајевских улица по припадницима фашистичког и сличних покрета показала је да је од тог некада у сваком смислу великог града остало само велико ништа, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

- Нажалост, то зна и већина његових некадашњих, али и данашњих становника, људи чије су породице генерацијама стварале тај град и стасавале уз њега. Али не проговарају. Зашто? Па зато да не би били мета оних који себе зову антифашистима, а бране фашисте. Оних којима су дражи Бусулаџић, Ђозо, разни криминалци и злочинци од Тесле, Пупина и Шантића. Њих је више - истакао је Ћосић.

Он је навео да је очигледно да не постоји нико у том бившем граду да каже да није битан појединац него иницијатива настала због срамоте коју носе сарајевске улице у својим именима и својим таблама, својим школама и институцијама, саопштено је из Градске управе.

- Ти који би то рекли су отишли деведесетих година, истјерани, убијени. Ко није тада јесте послије. И данас одлазе. Одлазе пристојни, у тишини, због оних гласних, бахатих и агресивних. Због самопроглашених „антифашиста“, наводних „грађана“ и непостојеће „раје“, због посебне врсте мржње која је одавно постала разумљива само политичком Сарајеву. Ми нећемо да мрзимо. Мржњу остављамо њима, поштоваоцима Бусулаџића и Ђозе, а ми ћемо да волимо и то Теслу, Пупина и Шантића - поручио је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева упутио је 9. априла граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.

Упућен је и захтјев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког покрета, те покрета који су подржавали фашистичке идеје.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана