Ћосић: Измјене закона о локалној управи половином наредне године

Срна
Ћосић: Измјене закона о локалној управи половином наредне године

САРАЈЕВО - Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је Срни да су измјене Закона о локалној управи и самоуправи неопходне, али да ће се томе приступити половином наредне године када буде формиран и нови сазив Савеза.

Ћосић је појаснио да у Савезу већ двије године постоји став да је потребно ићи у измјене и допуне и Закона о локалној управи и самоуправи Републике Српске, али да би сада, имајући у виду да су избори тек завршени, било какве измјене и допуне Закона довеле до колизије.

- Можда би биле успорене и одређене врсте преузимања дужности и редања односа између скупштине и начелника, односно градоначелника, па ћемо ову започету активност наставити половином идуће године, у моменту када и ново руководство Савеза буде формирано- рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, планирано је да Савез у априлу одржи редовну изборну скупштину на којој ће бити изабрано ново руководство.

Ћосић је рекао да ће то бити и прилика да, четири године након доношења Закона о локалној управи и самопуправи, на бази искустава буде формирана радна група која ће радити на свеобухватни измјенама и допунама Закона.

Он је подсјетио да је постојећи закон донесен у новембру 2016. године, те да у њему постоје ствари које треба мијењати.

- Треба покушати направити баланс између изабраних начелника и изабраних одборника, односно ситуације да дјеловање било којих од изабраних не успорава функционисање локалне заједнице - појаснио је Ћосић.

Он је рекао да је било примјера да се примјеном Закона на терену локалне заједнице успоре и занемаре редовне активности због трвења међу различитим политчким опцијама.

- То су ствари које ћемо морати уредити и дефинисати прецизније рокове који ће говорити о томе до ког рока и у ком временском интервалу се неке ствари морају ускладити на релацији између градоначелника, начелника и скупштине општине - појаснио је Ћосић.

Он је оцијенио да овај сазив Савеза оштина и градова Републике Српске нема пуни капацитет да би пола године прије истека мандата ушао у озбиљну расправу око измјена и допуна Закона о локалној управи самоуправи.

- Ми смо увијек први партнери Министарству локалне управе и самоуправе и Владе Републике Српске. Сачекаћемо нови сазив и дефинитивно ће нам први задатак бити рад на Закону о локалној управи и самоуправи и Закону о финансирању јединца локалне управе и самоуправе - закључио је Ћосић.

Жунић: Влада никад није разматрала измјене

На сједници Владе Републике Српске никада није разматрана измјена Закона о локалној самоуправи, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Жунић је подсјетио да прича о измјени овог закона траје већ дуго, односно да клубови посланика имају одређене идеје како би то питање требало да буде ријешено.
- Свјесни смо да постоје проблеми у функционисању локалних самоуправа, нарочито када је у питању однос начелника, градоначелника и скупштине - истакао је Жунић.

Он је рекао да је сигуран да ће у наредном периоду и Влада и посланици размишљати о измјенама поменутог закона, али по свим процедурама које треба да буду испоштоване.

- Ми очекујемо да након формирања новог сазива Савеза општина и градова, заједно са клубовима посланика и Владом уђемо у ту причу и да полако размишљамо о измјени тог закона. Али, за сада, све ове информације које су се појавиле су једно политичко спиновање, процес у којем вјероватно људи из ПДП-а и СДС-а, који нису спремни добро и квалитетно да раде посао, налазе изговор - изјавио је Жунић за РТРС.

Он је нагласио да је потпуно нетачна информација да је на сједници Владе било када расправљано о измјени овог закона и истакао да се на дневном реду предстојеће сједнице Народне скупштине Републике Српске неће наћи измјене тог закона по хитном поступку, како су то најављивали неки посланици.

- О томе треба да се размишља, да се ради и сигуран сам да ћемо у неком наредном периоду сви заједно наћи неку врсту компромиса у вези са тим питањем, јер је најгора ствар да скупштине не функционишу с обзриом да највећи проблем тада имају грађани - појаснио је Жунић.
Он је истакао да је потребно пронаћи компромис у ситуацијама које нису повољне за скупштину или за градоначелника, те да је то била и иницијатива самих грађана с обзиром да у таквим ситуацијама највише они трпе.

- Измјене овог закона су процес који ће сигурно трајати, али од тог проблема не треба бјежати, не треба се склањати, треба пажљиво радити - рекао је Жунић и додао да у свему томе нико није усмјерен против неког другог, а поготово не против грађана.
Он је нагласио да све оно што се појавило у медијима су потпуне дезинформације, те да је циљ тих дезинформација био плашење грађана па можда и изазивање неких немира.

Жунић је додао да очекује да онај ко је добио мандат ради свој посао и испуни сва обећања која је дао.
- У крајњем случају, скупштина ће дати оцјену начелнику и градоначелнику, а најважнију оцјену дају свакако грађани - поручио је Жунић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана