Ћопић: ДНС је доста тајкуна, већина општинских одбора уз Чубриловића

Срна
Ћопић: ДНС је доста тајкуна, већина општинских одбора уз Чубриловића

Бањалука - Предсједник бањалучког Регионалног одбора ДНС-а Дамир Ћопић изјавио је данас Срни да је странци доста тајкуна и да ће због њиховог фаворизовања већина општинских одбора затражити смјену предсједника ДНС-а Марка Павића због свих грешака које је направио.

Ћопић је напустио данашњу сједницу Предсједништва ДНС-а, на којој је са дужности замјеника предсједника странке разријешен Недељко Чубриловић, јер се није сагласио са том одлуком.


"Након излагања предсједника Павића у којем је истакао да је дошло до неразумијевања између њега и Чубриловића, рекао сам да Павић треба да поднесе оставку јер је начинио много грешака. Прије четири године је довео Адама Шукала, па смо то издржали, а сада је направио тајкунизацију странке и зато сам напустио сједницу", рекао је Ћопић.

Према његовим ријечима, ту одлуку је донио због тога што Павић има више повјерења у људе који су јуче дошли у странку него у оне који су је стварали.

"Људима у ДНС-у је доста тајкуна и оних који су јуче дошли у странку коју смо ми стварали годинама и покушаја да је они воде. Сигуран сам да ћемо остати јединствени и сви општински одбори који су схватили ову причу тражиће смјену Павића. Сигурни смо да је велики број општинских одбора, чак 80 одсто њих, уз ове људе који хоће да се ријеше тајкуна. Предстоји нам борба и неће се ово овако лако завршити као што је Павић замислио", рекао је Ћопић.

Коментаришући информације да је Павићев план био да Чубриловића искључи из ДНС-а, Ћопић је истакао да је то вјероватно истина, али да би Чубриловићево искључење требало да потврди и Главни одбор странке.

"Павић је знао да неће имати подршку у Главном одбору и због тога је ишао на опцију да буде разријешен на сједници Предсједништва у које је увукао велики број потпредсједника странке и направио привидну већину која је само тренутна. Очекујем да ће Павић веома брзо напустити позицију предсједника странке послије свих грешака које је направио", каже Ћопић.

Позивајући се на изворе блиске ДНС-у, медији су навели да сукоб на релацији Павић-Чубриловић траје из периода прије избора, односно од тренутка када је Чубриловић на сједници Предсједништва ДНС-а тражио да се странка обрачуна са тајкунима у властитим редовима и да се врати изворним принципима.

"Павић је разматрао план о избацивању Чубриловића из ДНС-а како би спријечио његов останак на челу Народне скупштине Републике Српске и удовољио групацији новопридошлица у ДНС, предвођеном Миланом Радовићем. Међутим, у посљедњи час је одустао је од тог плана, јер по Статуту партије, Чубриловић је члан ДНС-а све док Главни одбор о томе не одлучи. Питање је да ли Павић за ту одлуку има већину у Главном одбору због чега је одустао од плана о избацивању", рекао је извор из ДНС-а.

Према истим изворима, уз Чубриловића је и већи дио новоизбараних посланика ДНС-а у Народној скупштини и извјестан је сценарио да ће они за функцију предсједника парламента својим потписима предложити Чубриловића, док је Павићев план да за предсједника Народне скупштине предложи Дарка Бањаца или Душка Ивића.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана