Чолак: Већ постоје сектори који се баве миграцијама и азилом

Срна
Чолак: Већ постоје сектори који се баве миграцијама и азилом

САРАЈЕВО - Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак рекао је Срни да формирање нове институције у склопу Министарства безбједности која би се бавила мигрантима није прихватљиво и да не сматра да ће се то реализовати јер у оквиру овог министарства већ постоје сектори за миграције и азил.

Чолак подсјећа да у склопу Министарства безбједности постоји Сектор за миграције и Сектор за азил и истиче да је формирање неког новог сектора или одјељења непотребно.

"Институције које постоје и које треба да се баве проблемом илегалних миграција треба овим проблемом врло озбиљно да се баве и не мислим да је излаз у стварању неких нових институција, јер институције већ постоје", рекао је Чолак.

Он је нагласио да би БиХ требала да спријечи и да све учини да не дође до мигрантске кризе.

"Не мислим да овакви приједлози могу било шта добро ријешити. Тај нови орган у оквиру Министарства безбједности требао би финансирати неко други и за тако нешто не видим уопште могућности", додао је Чолак.

Он је истакао да средства у буџету за неку нову институцију нити сектор у оквиру постојећих нису предвиђена.

"Проблем са мигрантима је врло сложен и изражен. Тај проблем се не спречава тамо гдје га треба спречавати у исходишту те кризе. Када тај проблем дође на границе БиХ, требало би спријечити на границама гдје тај проблем настаје", оцијенио је Чолак.

Према његовим ријечима, мигрантска криза није само проблем БиХ и њених органа.

"Ту постоји проблем и неких других јер већина тих миграната долази у БиХ из ЕУ, из Грчке", напоменуо је Чолак.

Чолак је навео да проблем мигрантске кризе неће бити ријешен уколико се он пребаци у БиХ.

"Ми тај проблем морамо рјешавати да донесемо план активности гдје се прецизно зна шта ће ко радити, када и како, а не чекати прољеће када се може десити већи мигрантски талас", рекао је Чолак.

Он је додао да безбједносни сектор у БиХ није адекватно одговорио на различита кривична дјела која су починили илегални мигранти међу којима је онај недавни који се десио у Блажују у Кантону Сарајево и другим локацијама.

"Безбједносни сектор у БиХ је на овом питању подбацио", истакао је Чолак.

Он је констатовао да међу мигрантима највише има економских миграната који немају никакве везе са ратним подручјима и да о томе треба водити рачуна када је ријеч о илегалним мигрантима.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић рекао је данас да је "нова иницијатива Министарства безбједности да се терет мигрантске кризе равномјерно распореди на територију цијеле БиХ, те да се формира нова агенција која би се искључиво бавила бригом о илегалним мигрантима", саопштено је из тог министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана