Чолак: Политичка смјена Тадићеве изгласана бошњачким гласовима

Срна
Чолак: Политичка смјена Тадићеве изгласана бошњачким гласовима

САРАЈЕВО - Високи функционер ХДЗ-а БиХ и некадашњи министар правде у Савјету министара Бариша Чолак рекао је Срни да је смјена Гордане Тадић са позиције главног тужиоца БиХ политичка како би СДА преузела потпуну контролу над правосуђем БиХ.

Чолак је рекао да су за смјену Тадићеве гласали искључиво Бошњаци.

"Свако ко прати медије и данашњу климу која је створена око Тадићеве био је свјестан да ће доћи до њене смјене јер је то најављено из СДА и њихових гласноговорника", рекао је Чолак.

Он је додао да су прво требали да овладају законодавном и извршном влашћу путем Централне изборне комисије /ЦИК/, чији су чланови незаконито именовани, а потом су кренули и на трећи стуб власти.

"Успоставили су контролу над Високим судским и тужилачким савјетом /ВСТС/ БиХ, а ни то им није било довољно па су, поред контроле Суда БиХ и ВСТС-а, преузели контролу и над Тужилаштвом БиХ", рекао је Чолак.

Он је поновио да је смјена Тадићеве политичка и да је читав поступак од самог почетка био својеврсна фарса, почев од именовања чланова и Првостепене и Другостепене дисциплинске комисије, па до самог ВСТС-а.

"На крају смо добили одлуку коју је донио једнонационални састав ВСТС-а што је заиста ружно и тужно", оцијенио је Чолак.

Он је констатовао да ће се овом смјеном још више продубити криза у БиХ и да се тиме ништа неће ријешити, него да ће се односи и даље закомпликовати.

"Ово сигурно није добро и умјесто да лијечимо наше правосуђе, оваквим потезима и политичким утицајем оно се још више одваја од његове темељне функције, од непристраности и професионалности, чиме би се правосуђе требало одликовати", нагласио је Чолак.

Он је подсјетио да су одређени процеси у току, да су озбиљне кривичне пријаве против високопозиционираних званичника СДА у току и да је јасно да им је сметала Тадићева на коју нису могли да врше утицај.

"Свједоци смо једне врло ружне појаве и атака на само правосуђе. Како ће се даље ствари одвијати тешко је предвидјети, али овакво стање заиста није нимало добро", оцијенио је Чолак.

ВСТС потврдио је јуче одлуку Другостепене дисциплинске комисије и смијенио Гордану Тадић са функције главног тужиоца БиХ.

За ову одлуку гласало је шест чланова Савјета, пет је било против, а један суздржан.

Тадићева ће, како је раније одлучено, бити премјештена са мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

ВСТС је донио одлуку о расписивању конкурса за новог главног тужиоца БиХ, а до његовог избора Миланко Кајганић обављаће функцију вршиоца дужности главног тужиоца БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана