Чолак: Док је страних судија и ОХР-а не може се говорити о суверености БиХ

Срна
Чолак: Док је страних судија и ОХР-а не може се говорити о суверености БиХ

МОСТАР - Делегат у Клубу Хрвата Дома народа Парламента БиХ Бариша Чолак (ХДЗ БиХ) изјавио је да док год БиХ има стране судије и Канцеларију високог представника (ОХР) не може говорити о изграђености институција и суверености, те да не зна због чега код оних који тврде да се највише залажу за државу БиХ постоји страх од тога.

Чолак истиче да у БиХ мора постојати дијалог да би се изашло из ситуације сталне кризе која само мијења облик.

- Потребно је што прије сјести и покушати постићи договор у вези са измјеном закона о Уставном суду БиХ. У Уставу БиХ пише да истеком рока од пет година од именовања првих страних судија које је у Уставни суд БиХ именовао Европски суд за људска права, Парламент БиХ може другачије ријешити именовање страних судија у Уставни суд БиХ - истакао је Чолак. Он сматра да се то питање може ријешити доношењем закона у Парламенту БиХ.

- Овај дио о странцим судијама може се ријешити законом. Чуде ме изјаве појединих званичника и странака из Сарајева који тврде да се то не може ријешити и да је потребно мијењати Устав БиХ. То није тачно. Може се ријешити ако има политичке воље - истакао је Чолак који је дуго година обављао и дужност министра правде БиХ.

Он је подсјетио и да је Европска комисија рекла да у реформи Уставног суда БиХ посебан акценат треба ставити на стране судије, додавши да се и кроз те препоруке треба тражити рјешење.

- Морамо преузети одговорност и бити власници процеса, сами их креирати и тражити рјешења. Док год имамо стране судије и ОХР не можемо говорити о изграђености институција и суверености. Не знам због чега код оних који тврде да се највише залажу за државу БиХ постоји страх од тога - истиче Чолак.

Чолак није желио да коментарише пријетње појединих међународних званичника српским представницима и свима који подржавају приједлоге у вези са реформом Уставног суда БиХ.

- Када је ријеч о институцијама, ми се понашамо на начин да треба да градимо институције. Треба подржавати оно што пише у Уставу БиХ и законима и у том смислу настојати да поправљамо ствари - поручио је Чолак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана