Чланови Владе половину плате дају Фонду солидарности, подршка радницима у реалном сектору

ГС
Чланови Владе половину плате дају Фонду солидарности, подршка радницима у реалном сектору

БАЊАЛУКА - Чланови Владе Републике Српске одрећи ће половине плате за март и та средства биће усмјерена у Фонд солидарности и биће намијењена за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени тренутном ситуацијом.

Потврдио је ово данас премијер Републике Српске Радован Вишковић након  сједнице Владе Срспке и  додао да сви запослени у јавном сектору, уз изузетак здравственог сектора, добровољно могу да потпишу изјаву да су сагласни да хоће или желе да дају у Фонд солидарности дио својих примања.

- Наша препорука је да примања до 1.000 КМ буде пет одсто нето, а за примања виша од 1.000 да то буде десет одсто нето примања - казао је Вишковић.

Појаснио је да је све на основу добровољности, те да не треба и не смије да се пласира информација да је у питању смањење личних примања.

Додао је да је препорука свим изабраним и постављеним лицима из РС који врше функције, лицима на руководећим мјестима, да се одрекну својих примања до 20 осто и да потпишу изјаве о одрицању.

- Средства која буду прикупљена на овај начин имају искључиву намјену за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени тренутном ситуацијом - појаснио је Вишковић.

Како је истакао јавна администрација и јавна управа треба да покаже солидарност.

- За оне раднике који су погођени директно нашим мјерама попут трговаца, угоститеља, наша одлука ће бити да послодавци исплате нето плату, а остатак да иде на терет Владе РС која ће за запослене у тим секторима уплатити порезе и доприносе . казао је премијер РС.

Додао је да ће предузимати и друге мјере и за неке друге раднике које у овом моменту нису обухватили.

- Врши се анализа са терена и завршетком марта  и почетком априла донијећемо закључак коме и у ком облику можемо помоћи у складу са могућностима Буџета РС - додао је Вишковић. 

Истакао је да активно раде на формирању фонда за помоћ привреди који ће највјероватније бити у функцији у мају. Најавио је да је договор о аранжману са ММФ-ом вриједним  165 милиона КМ  у завршној фази и да очекују да половином априла средства буду оперативна.

Он је додао да ће се емисијом обвезница и записа Српске обезбиједити што више новца у поменути фонд за привреду.

- Молимо све да разумију позицију буџета и не очекују да ћемо моћи 100 одсто намиривати свима претпљене штете. Али сигурно је да ћемо се са свима солидарисати и притећи им у помоћ да спасимо што више реални сектор - рекао је Вишковић и додао да међународне финансијске институције препоручују задуживање зарад очувања ликвидности, јавне потрошње и привредног амбијента.

Он је рекао да ће свим приватним лицима, која из неких разлога не буду могли да врате средства пословним банкама или ИРБ-у, помоћи раније договорени мораторијум на отплату рата кредита.

Вишковић је истакао да је на сједници Владе донесено неколико одлука у циљу превазилажења кризе у привреди у вези са појавом корона вируса у Српској.

Напоменуо је да је Влада донијела одлуку о привременом одгађању плаћања пореских обавеза до 30. јуна и то оних по основу пореза на добит за прошлу годину и свих накнада које проистичу из завршног рачуна привредника.

- Сви привредни субјекти који траже ову олакшицу морају поднијети Пореској управи писану изјаву и да добију од ње одобрење - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о пласманима ИРБ-а Српске према привредним субјектима Српске и доспјелим ратама које привредни субјекти имају за април, мај и јуни, Вишковић је рекао да ће и то бити пролонгирано до 30. јуна.

-Овдје је ријеч о директним пласманима ИРБ-а до 2015. године, али и средствима која су ишла преко пословних банака - рекао је Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана