Члан 3. Устава БиХ темељ свих потеза Бањалуке

Дарко Момић
Члан 3. Устава БиХ темељ свих потеза Бањалуке

БАЊАЛУКА - Република Српска има утемељење у Уставу БиХ за доношење правних аката којима ће повући раније дату сагласност за пренос надлежности и формирање Оружаних снага, Високог судског и тужилачког савјета и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Према објашњењима наших саговорника, члан 3. Устава БиХ, који говори о правном поретку и надлежности институција, јасно и прецизно каже да “све владине функције и овлаштења која нису овим Уставом изричито повјерена институцијама БиХ припадају ентитетима”. Поред тога, тврде наши саговорници, и Устав Републике Српске даје за право Народној скупштини РС да оспори све неуставне надлежности БиХ, јер члан 3. каже да “Републици припадају све државне функције и надлежности осим оних које су Уставом БиХ изричито пренесене на њене институције”.

Професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву који је био и у делегацији Српске на мировним преговорима у Дејтону Радомир Лукић каже да институцијама БиХ њеним Уставом нису повјерене надлежности у области одбране, правосуђа и безбједности.

- Република Српска јесте дала сагласност за формирање ОС БиХ, ВСТС-а и ОБА, али то никада није постало дио Устава БиХ, тако да су несувисле тврдње да се повлачењем сагласности крши Устав БиХ. Волио бих да сви они који то тврде прецизно кажу који то члан Устава БиХ се крши - каже Лукић за “Глас Српске”.

И предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић каже да је Уставом БиХ јасно утврђена подјела надлежности између БиХ и ентитета.

- Два пропала покушаја уставних промјена ради накнадне легализације наметнутих закона, познатих као “априлски” и “бутмирски” пакет, директно потврђују неуставност закона наметнутих од стране високих представника, па и оних закона које је донијела Парламентарна скупштина БиХ без изричитог уставног основа - оцијенио је Митровић.

Према његовим ријечима, зато је сарајевски професор уставног права Касим Трнка након пропасти поменутих пакета уставних промјена писао да је потребно извршити “неопходну конституционализацију већ постигнутих реформи у области система одбране, правосудног система, система опорезивања, обавјештајно-безбједносних служби и других важнијих питања која су, умјесто Уставом, уређена законима”.

- Крајње је вријеме да Република Српска у складу са својим уставним положајем, потврђеним Дејтонским споразумом, укине све неуставне прописе којима су успостављане нелегалне институције на нивоу БиХ. А много таквих се накотило у вријеме диктатуре ОХР-а и његовог Уставног суда коме су писали готове пресуде против права Републике Српске - истакао је Митровић.

Он је поручио да ће се Република Српска као страна потписница Дејтонског споразума и његових анекса придржавати члана пет, према којем “стране поздрављају и подржавају постигнуте договоре у вези са Уставом БиХ, изложеним у Анексу четири”.

- Тим анексом прописано је да ће се ентитети и сви њихови дијелови у потпуности придржавати овог устава, који има предност над оним одредбама закона БиХ, као и устава и закона ентитета који нису у складу с њим - прецизирао је Митровић.

Одбрана

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније амандмане на Устав РС којима је одбрана избрисана из Устава Српске као надлежност предсједника Републике. Међутим, иако је избрисана из Устава РС, надлежност у области одбране никада није уграђена у Устав БиХ као надлежност БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана