Цистерне за транспорт горива у Украјину тражене у БиХ: Превозници за туру узимају и до 10.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Цистерне за транспорт горива у Украјину тражене у БиХ: Превозници за туру узимају и до 10.000 КМ

БАЊАЛУКА - Потражња за цистернама за нафту у БиХ, али и возачима за њихов превоз никада није била већа, а упућени тврде да је разлог томе транспорт горива у Украјину, гдје за једну туру превозник узима и до 10.000 марака.

У једној од фирми у Тешњу која у својој понуди има и цистерне за гориво наводе да су у року од мјесец продали чак три капацитета од по 9.000 литара.

- То се никада није десило. Најчешће се за цистерне распитују фирме. Они нама не говоре за шта им требају, а ми их и не питамо. Те наше цистерне што смо продали коштале су по 9.000 марака плус ПДВ - навели су у тој фирми, али нису жељели да наводимо назив предузећа.

Исто кажу и у једној фирми у Јелаху, гдје наводе да им се свакодневно јављају поједина предузећа и распитују за цистерне за гориво.

- Не знамо за шта им требају, али чисто сумњамо да их купују да стварају залихе. То им служи само за транспорт горива или пак за неку даљу препродају у ово данашње вријеме - истичу у том предузећу.

И предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС потврђује да потражња за цистернама за транспорт горива, али и возачима, никада није била већа.

- Све те цистерне иду према Украјини. Наиме, све чешће наши превозници склапају уговор са неким фирмама из Хрватске, како би из Плоча, гдје нафта стиже бродовима, преточили гориво у цистерне и транспортовали га преко Мађарске, одакле даље улазе у међузону са Украјином. Ту гориво претакају у њихове цистерне. Затим се превозници враћају у БиХ и Хрватску. За само ту једну туру узимају 10.000 марака - рекао је “Гласу Српске” Грбић.

Наводи да је скоро па немогуће наћи цистерне за гориво на домаћем тржишту, те да они који знају свој посао те исте цистерне које купе код нас за неких 25.000 марака у Украјини могу продати за чак 30.000 евра.

- На нашем тржишту готово је немогуће купити цистерну, јер су скоро све које смо имали завршиле у Украјини - навео је Грбић.

Ове информације потврђују и запослени у нафтном сектору. Неки од домаћих дистрибутера горива кажу да су цистерне које нису успјели продати раније, избијањем сукоба у Украјини, распродали.

- Све те цистерне иду за Украјину. Они тамо немају други начин да транспортују гориво, не могу морским путем нити жељезницом. Блокирани су са свих страна. Транспорт горива цистернама им је једина опција - наводе нафташи.

Залихе

Никола Грбић истиче и да одређени број људи ствара кућне залихе горива због енормног раста цијене, али и приче да би могло доћи до несташице.

- У којим количинама они стварају те залихе не знам. То не може бити више од неких 200 до 300 литара. Ми као фирма не можемо правити залихе јер на мјесечном нивоу трошимо од 30 до 40 хиљада литара горива - навео је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана