Чиновници за такси спискали 360.000 КМ

Ведрана Кулага
Чиновници за такси спискали 360.000 КМ

Сарајево - За трошкове превоза армије запослених у институцијама БиХ годишње се издвајају милиони марака, али то их ни лани није спријечило да за такси потроше око 400.000 марака.

Руководиоцима и службеницима у разним агенцијама, дирекцијама, канцеларијама и другим институцијама БиХ дате су бројне привилегије од накнада трошкова за долазак и одлазак са посла до коришћења личног возила у службене сврхе. Многе одредбе у вези са тим трошковима, по мишљењу ревизора, нису прецизно дефинисане, а међу њима је и признавање рачуна такси превоза на рачун пореских обвезника у БиХ.

Трошкови таксија

На издатке за правдање рачуна насталих због коришћења такси возила у институцијама БиХ и ове године указали су ревизори из Канцеларије за ревизију институција БиХ. Иако, како наводе, не постоје инструкције о признавању трошкова превоза такси возилима, то није спријечило запослене у институцијама БиХ да за те услуге прошле године потроше 363.380 марака.

- Недостају инструкције о признавању ових расхода - наведено је у извјештају о ревизији прошлогодишњег финансијског пословања више од 70 институција БиХ.

Слична ситуација била је и ранијих година. Према подацима из извјештаја о извршењу буџета, за такси превоз је прије четири године потрошено више од милион марака. У протекле три године издаци по овом основу кретали су се између 300.000 и 400.000 КМ.

Представницима РС у Парламенту БиХ као и неких невладиних организација нелогично је како се прате толики рачуни за такси и поред милиона који се за превоз дају по разним основама. Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Бошко Томић рекао је да је током протекле четири године, заједно са осталим представницима СНСД-а, упозоравао да се на такси троши много новца. На та упозорења су, каже, надлежни остали глуви.

- Нема трошка који није измишљен у институцијама БиХ, а нико не размишља о штедњи. За употребу такси возила дати око 400.000 марака је непојмљиво. Ситуација у БиХ је таква да, када се усвоји буџет, нико више не мари за трошкове, а контрола није заживјела у потпуности - рекао је Томић.

Према његовим ријечима, нови посланици имају прилику да на самом старту мандата успоставе нова правила којима ће многе области у вези са трошењем буџета довести у ред.

- Ако то не буду урадили, новац пореских обвезника и даље ће бити трошен према личним жељама - закључио је Томић.

Трошкови превоза

За трошкове који се односе на превоз запослених на посао лани је дато 28,5 милиона КМ. Ревизори упозоравају да неке одредбе одлуке у вези са тим издацима остављају простор за нерационалну и ненамјенску употребу новца. Поред коришћења таксија није прецизно дефинисано ни коришћење приватног возила у службене сврхе, али је за правдање тих трошкова лани из буџета дато око 188.000 марака.

Недостатка има и у другим областима. Тако је, на примјер, за набавку горива лани дато 10,8 милиона, иако су ревизори открили да неке институције немају уређене евиденције о потрошњи горива.

- Неопходно је утврдити општа правила потрошње и понашања при коришћењу моторних возила - наведено је у извјештају.

Одговарајућих пројекција и критеријума нема ни на ставкама које се односе на поправку, прање и паркирање возила. И поред тога, порески обвезници су за те намјене дали скоро пет милиона КМ. За поправку возила лани је дато 4,6 милиона марака, док је за услуге прања и паркирања потрошено око 289.000 КМ.

Возни парк институција БиХ од идуће године требало би да буде мањи за око 100 возила. Савјет министара је, након дуго времена, на засједању у марту усвојио Правилник о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ, којим је предвиђено да возни парк броји 266 службених возила. Иако је Правилник ступио на снагу, институције би требало да га почну примјењивати од 1. јануара идуће године и да до тада донесу посебне интерне правилнике. Примјеном правилника требало би да буде уштеђено око 900.000 КМ годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана