Цикотић: Почела симулацијска вјежба "Координација 2021"

Срна
Цикотић: Почела симулацијска вјежба "Координација 2021"

САРАЈЕВО - Симулацијска вјежба за столом "Координација 2021", чији је циљ тестирање система координације, руковођења и постојећих планова између и на различитим нивоима власти у БиХ у одговору на ванредне ситуације, почела је данас и трајаће до петка, 25. јуна.

Вјежба ће бити изведена у складу са програмом сарадње БиХ и САД.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре, након обиласка центра операција, да је циљ вјежбе провјера интерних процедура, ефикасност и ефективност институција у БиХ у смислу одговора на природне, али и друге несреће.

"Знамо да се налазимо на сеизмички активном подручју и ова данашња вјежба дизајнирана је као провјера способности земље да одговори на земљотрес. Међутим, сличан сценарио догађа се и у несрећама изазваним климатским промјенама и многим другим природним непогодама и несрећама које изазове човјек. Да бисмо одговорили на изазове несрећа које се изненада појаве морамо бити добро припремљени", поручио је Цикотић.

Он је истакао да су добра координација, припремљеност и међусобна сарадња институција јако важне у функцији спасавања људских живота, смањења штете и других негативних посљедица које несреће могу изазвати, преносе федерални медији.

Цикотић је рекао да је ријеч о врло комплексној вјежби која начином реализације треба да провјери међусобну координацију, везу и функционалност свих институција у БиХ.

"У оквиру вјежбе кључни механизам који се провјерава је међусобна сарадња и координација и брзина одговора институција. Провјерава се и механизам међународне сарадње и пружања партнерске помоћи. Провјерава се и цивилно-војна сарадња и ову вјежбу на практичан начин подржава Министарство одбране САД, које подржава партнерске земље НАТО-а и изградњу њихових капацитета за приправност и одговора на природне и друге несреће", навео је Цикотић.

Цикотић је захвалио САД за подршку у овој вјежби, а посебно за донацију три командно-теренска возила вриједна 450.000 долара, која су додјељена Републичкој управи цивилне заштите, Федералној управи цивилне заштите и Одјељењу јавне безбједности Брчко дистрикта.

У вјежбу су укључене надлежне институције из система заштите и спасавања свих нивоа власти, у сарадњи са невладиним организацијама.

У вјежби учествује и експертски тим из САД састављен од представника инжењеријског корпуса Војске САД /УСАЦЕ/ и Иницијативе цивилно-војног планирања у ванредним ситуацијама /Цивил Милитарy Емергенцy Програм/ тима САД, те представници Агенције за управљање у ванредним ситуацијама државе Мериленд, уз посредовање Канцеларије за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана