Цикотић: ЕУ да помогне у реадмисији миграната у земље поријекла

Срна
Цикотић: ЕУ да помогне у реадмисији миграната у земље поријекла

САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Селмо Цикотић рекао је Срни да настоји да испита све механизме реадмисије илегалних миграната у земље одакле су дошли, али да је те ствари много лакше рећи него реализовати, те да у том послу очекује помоћ Аустрије и других земаља ЕУ.

Цикотић каже да доста тога треба ријешити са Европском унијом (ЕУ), указујући да је недавно изабран на позицију министра и да "још није ушао у све детаље".

- Настојим да испитам ефикасне могућности да БиХ појача и заштити своју границу, као и механизме реадмисије, односно упућивања тих људи одакле су дошли, али те ствари је далеко лакше рећи, него их практично реализовати - рекао је Цикотић.
Он је оцијенио да је имплементација свих тих поступака "мудрост борбе са мигрантском кризом".

Цикотић је навео да већина миграната који се налазе у БиХ долазе из ЕУ, односно на Западни Балкан преко Грчке и њихов коначан циљ је ЕУ.

Он каже да њихов пут и задржавање у земљама Западног Балкана представља једну прелазну или пролазну фазу, те да ЕУ има могућност да интервенише и да их враћа са својих граница.

Коментаришући изјаву аустријског министра унутрашњих послова Карла Нехамера да треба осмислити програме за повратак илегалних миграната у БиХ и Србији у земље поријекла, Цикотић каже да је "имплементација те изјаве најтежи дио посла".

- Ми се управо сада бавимо механизмима и могућностима реадмисије миграната, али јако је тешко одредити њихов идентитет и земље поријекла. Међутим, не бих ја унапријед говорио о томе, али свака помоћ Аустрије у реализацији овакве одлуке је више него добродошла - поручио је Цикотић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана