ЦИК: Заражени вирусом корона гласају посредством посебног мобилног тима

Срна
ЦИК: Заражени вирусом корона гласају посредством посебног мобилног тима

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ данас је на хитној сједници усвојила Правилник о допунама и измјени Правилника о спровођењу избора којим је прописано да ће бирачима који су у изолацији или хоспитализовани јер су позитивни на вирус корона бити омогућено гласање посредством посебно формираног мобилног тима ако то буду тражили.

Потребно је најкасније у року од 72 часа прије дана избора лично мејлом, факсом или телефонским апликацијама оспособљеним за пријем докумената, односно фотографија докумената или посредством другог лица доставити изборној комисији захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, односно медицински налаз који потврђује вирус корона или акт надлежног органа о одређивању изолације или хоспитализације.

Бирач којем је дијагностикован ковид 19 након истека рока од 72 часа прије дана избора, или на сам дан избора, захтјев за гласање дужан је доставити најкасније на дан избора, саопштено је из ЦИК-а.

Правилником је предвиђено да у саставу посебних мобилних тимова по могућности буде најмање један здравствени радник.

Предсједник или најмање један члан овог посебног мобилног тима мора бити опремљен специјалном заштитном опремом.

Правилник о допунама и измјени Правилника о спровођењу избора у БиХ јавности ће бити доступан на веб-страници ЦИК БиХ и објављен у службеним новинама.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана