ЦИК: Велики број бирача пријављен ван БиХ

Срна
ЦИК: Велики број бирача пријављен ван БиХ

САРАЈЕВО - Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар рекао је Срни да је велики број пријава за гласање ван БиХ за предстојеће локалне изборе и да је ријеч о готово двоструком броју у односу на претходне циклусе, а има случајева да је на једној адреси пријављено и по 50 или 60 људи.

Бакалар је истакао да вјерује да ће ЦИК успјети да заврши свој дио посла и да ће запослени, који су ангажовани тек након што је одобрен буџет, успјети да ураде провјере.

"У пријавама се налази много спорних ствари. Покушавамо урадити додатне провјере, обиман је посао. Уколико будемо и каснили, то ће бити незнатна кашњења, али вјерујемо да ћемо посао урадити на вријеме", рекао је Бакалар.

На питање шта се крије иза толиког броја пријављених за гласање ван БиХ, Бакалар је рекао да се у овом тренутку тешко може оцијенити шта се крије иза тога.

"С обзиром на то да имамо велики број двоструких и троструких пријава, да имамо велики број пријава по којима би се гласачки материјал требао послати на једну адресу, да имамо пријава у којима је по 50 или 60 људи пријављено на једној адреси, можемо сумњати у значајан број злоупотреба", рекао је Бакалар.

Бакалар је додао да је могуће да је нешто "одрадила и кампања", али и да је тако због великог броја одлива становништва ван БиХ.

"Вјероватно се иза овог крије комбинација свега овога, али наша је интенција да дио који се тиче злоупотреба покушамо спријечити и стопирати да се не деси. Колико ћемо у томе успјети, видјећемо", рекао је Бакалар.

Он је истакао да још постоји неколико фаза у којима се те ствари могу стопирати.

"Евидентно је да је број пријављених бирача повећан вишеструко у односу на претходни изборни циклус, али ћемо све злоупотебе покушати спријечити", констатовао је Бакалар.

Бакалар је открио да је највише пријављених бирача ван БиХ из Србије, Хрватске и Њемачке.

"Чинимо све да локални избори буду фер и демократски", рекао је Бакалар и додао да је у БиХ постао теренд да појединци и групације покушавају да врше злоупотребе, те да ће све што буде пријављено и доказано предано процесуирати и санкционисати.

Он је казао да је овог пута рок за пријем гласачког материјала продужен за пет дана у односу на раније изборе када је тај рок био два дана.

"Ми ћемо уважити сваку пошиљку која стигне пет дана након избора са датумом дана избора и са жигом поште из земље пошиљаоца", казао је Бакалар.

Бакалар је казао да је ЦИК прописао све мјере које су прописивали и епидемиолози и да се води строго рачуна да се у условима епидемије вируса корона поштују епидемиолошке мјере, држи дистанца, ради под маскама, дезинфикују просторије и строго поштују хигијенске мјере.

"То смо прописали да се ради и у нашем главном Центру за бројање, складишту. У нашем буџету обезбјеђујемо средства за наше потребе, а оно што буџетом није предвиђено не можемо ни финансирати, али смо прописали правила понашања изборне администрације, посебно бирачких одбора на дан избора и у дане који слиједе након избора када се буду пребројавали гласови", истакао је Бакалар.

Он је казао да су се обратили институцијама свих нивоа власти ради обезбјеђења додатних средстава, а да виши нивои власти нису реаговале на тај допис и апеле.

"Радује нас што су начелници и градоначелници из свих дијелова БиХ одговорили позитивно и изналазе начина да обезбиједе средства за биралишта у њиховим локалним срединама", рекао је Бакалар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана