ЦИК: Утврдити законитост рада и одговорност изборне администрације у Добоју и Сребреници

Срна
ЦИК: Утврдити законитост рада и одговорност изборне администрације у Добоју и Сребреници

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ усвојила је данас закључке о покретању одговорности за утврђивање законитости рада и појединачне одговорности изборне администрације у основним изборним јединицама Добој и Сребреница.

ЦИК је закључком од 19. новембра покренуо поступак чињеничног стања имајући у виду да су достављени приговори политичких субјеката и посматрача да су утврђене нерегуларности.

Члан ЦИК-а Владо Рогић био је једини против, оцјењујући да се до доношења оваквог закључка нису стекли сви потребни услови.

- Неправедно оптужујемо изборну администрацију која је професионално радила посао - рекао је Рогић.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар подржао је доношење ових закључака, наводећи да је Комисија ангажовала и судског вјештака графолошке струке и да на основу досадашњих сазнања постоји основана сумња да можда постоје кршења изборних правила и права.

- Доношењем оваквог закључка ми не пресумирамо чињеницу да ћемо некога санкционисати, него ћемо утврдити да ли евентуално постоји одговорност одређених чланова изборне администрације - рекао је Бакалар.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић навела је да су индикативни резултати излазности бирача до 11 часова, из чега произилази да је једном бирачу требало 50 секунди да гласа, што није логично јер се зна да је потребно више времена.

- Нешто је ту сумњиво. Треба добити одговоре да би могли рећи да стојимо иза свих налаза до којих дођемо - рекла је Хаџиабдићева, истичући да има сумњу у изборни процес.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина сагласна је да доношење закључка не прејудицира исход поступка који ће бити покренут.

- Потребно је са изборном администрацијом провјерити одређене околности има ли повреде Изборног закона и почињеног кривичног дјела, што је у надлежности других институција. Потребно је покренути процес и прикупити релевантне доказе - закључила је Бјелица-Прутина. /крај/сс/љљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана