ЦИК: Потврђени резултати избора у Мостару

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ потврдила је данас резултате локалних избора у Мостару, који су одржани 20. децембра 2020. године.

Одлука о потврђивању и објављивању резултата локалних избора у Мостару донесена је на хитној, коресподентној сједници, након што је Суд БиХ данас одбио као неосноване три жалбе (СДП-а БиХ, Наше странке и Платформе за прогрес) за поновно бројање гласова на бирачким мјестима.

За ову одлуку, која ступа на снагу даном доношења, гласало је шест чланова ЦИК-а, док је Владо Рогић био против, саопштено је из ЦИК-а.

Рогић је подсјетио да је по службеној дужности тражио поновно бројање на бирачким мјестима у Изборној јединици Југ, али ЦИК тада, крајем децембра, није усвојио његов приједлог.

“Ово је нелогично и недосљедно. Могли су се потврдити ови резултати, а за Изборну јединицу Југ накнадно”, рекао је Рогић и додао да је требало сачекати одлуку Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона које води истраге или поновити изборе у тој изборној јединици.

Изборна јединица Југ даје два одборника.

Од 35 мандата у Градском вијећу, ХДЗ БиХ је освојио 13 мандата, Коалиција за Мостар 11 мандата, БХ Блок шест мандата, ХРС три мандата, Прва мостарска партија један мандат и “Остајте овдје” један мандат.

У Мостару се градоначелник не бира директно, већ ће га бирати одборници након конституирања новог сазива Градског вијећа. За избор градоначелника потребна је двотрећинска већина у Градском вијећу, односно 24 одборника.

Ако након два изборна круга ниједан од кандидата не добије потребну двотрећинску већину, у посљедњем кругу довољна је натполовична већина, односно 18 одборника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана