ЦИК: Неопходна реформа у области изборног законодвства

Срна
ЦИК: Неопходна реформа у области изборног законодвства

САРАЈЕВО - Процес изборне реформе потребан је како би се БиХ приближила европским стандардима и како би се осигурали нови механизми за ублажавање превара и побољшање изборне функције, закључено је на онлајн састанку представника Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ са представницима међународне заједнице у БиХ.

Састанку су присуствовали шеф Делегације ЕУ Јохан Сатлер, високи представник у БиХ Валентин Инцко, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек и амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, који су са представницима ЦИК-а разговарали о реформи Изборног закона БиХ.

Из ЦИК-а је саопштено да је разговарано и о формирању и почетку рада Интерресорне радне групе за измјене изборног закона БиХ, односно учешћу представника ЦИК-а БиХ у њеном раду.

Закључено је да је укључење ЦИК-а БиХ у рад на изборној реформи изузетно важно.

“Улога ЦИК-а БиХ у изборној реформи, као имплементирајућег тијела, као и због њеног искустава у организацији и спровођењу избора, може само допринијети квалитету креираних законских рјешења”, истакнуто је на састанку.

На састанку је наглашено да се видљиви проблеми у изборном систему не могу ријешити само радом ЦИК-а БиХ.

На састанку је разговарано и о конкретним рјешењима у измјенама закона, у смислу промјене састава бирачких одбора, јачања одредаба о финансирању кампање и измјени подзаконских аката, побољшања тачности и брзине пребројавања гласачких листића, повећања тачности Централног бирачког списка и додавања законских одредаба за укључивање технологија у изборни процес, које могу увелико побољшати транспарентност избора 2022. године.

Чланови ЦИК-а БиХ су упознали амбасадоре о активном раду институције на креирању приједлога измјена Изборног закона БиХ, а који ће бити понуђен с циљем спровођења реформи за побољшање изборног система у БиХ и његово приближавање европским стандардима.

Наведени приједлог по његовој финализацији ће бити представљен и представницима међународне заједнице, ОЕБС-овој Канцеларији за демократске институције и људска права (ОДИХР), Венецијанској комисији, као и академској заједници у БиХ, невладином сектору и свеукупној јавности у БиХ, а садржаваће и рјешења из препорука ОДИХР-а/ГРЕЦО-а.

Амбасадори су на састанку поздравили рад и напоре које је уложио ЦИК БиХ у спровођењу локалних избора у прошлој години.

У саопштењу се додаје да је ЦИК БиХ био изложен “политичким нападима, с политичким лидерима који су вршили пријекорне нападе и на поједине чланове институције”.

“И даље постоји јасно противљење било каквим покушајима подривања легитимитета ЦИК-а као институције”, додаје се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана