ЦИК: Казне за плаћено оглашавање прије почетка изборне кампање

Срна
ЦИК: Казне за плаћено оглашавање прије почетка изборне кампање

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је новчано казнила девет политичких странака јер су водиле плаћену изборну кампању прије званичног почетка кампање.

СДА је дужна да плати 3.000 КМ јер су Асоцијација младих СДА Теслић, те њени кандидати Адмир Љесковица и Кенан Агић водили плаћену кампању на "Фејсбуку" прије службеног почетка кампање.

Политички субјект Заједно за Семберију и Српску кажњена је са 1.500 КМ јер су на неколико локација поставили своје страначке билборде у периоду када кампања није службено почела.

По 1.000 КМ платиће Покрет демократске акције /ПДА/ и СНСД јер су њихови кандидати Ален Камерић, односно Мирослав Вујић платили оглас на "Фејсбуку" прије службеног почетка кампање.

ЦИК је утврдио да су Градски одбор СББ-а Тузла и Социјалдемократе БиХ Зеница водили плаћену кампању на "Фејсбуку" прије службеног почетка изборне кампање, чиме је прекршен Изборни закон, те их казнио са по 1.000 КМ.

Са по 1.000 КМ кажњени су и Социјалистичка партија Српске /СПС/ и ДФ, такође, због плаћене кампање њихових кандидата на "Фејсбуку" прије почетка службене кампање.

Утврђено је да је и Одбор ДНС-а у Теслићу водио плаћену кампању на "Фејсбуку" прије службеног почетка кампање, због чега је кажњен са 1.000 КМ.

Све информације за кршење Изборног закона у вези са плаћеном кампањом прије њеног званичног почетка ЦИК-у је доставио "Транспаренси интернешнел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана