ЦИК БиХ казнио три странке: Елзина Пирић упоредила Изетбеговићев плакат са фашистичким поздравом

Г.С.
ЦИК БиХ казнио три странке: Елзина Пирић упоредила Изетбеговићев плакат са фашистичким поздравом

САРАЈЕВО - На 48. хитној сједници Централне изборне комисије Босне и Херцеговине неколико странака и политичких субјеката је кажњено новчаним казнама.

На сједници је било 14 тачака, а физички су присуствовали Ирена Хаџиабдић, Вања Бјелица Прутина и предсједник Суад Арнаутовић.

Утврђене су казне за политичке странке ПДП, ПДА и СНСД, а казне су добили и њихови кандидати Сања Димитрић, Елзина Пирић и Владо Ђајић.

Кандидаткиња ПДП-а за Народну скупштину Републике Српске, одборница у Скупштини Дервенте и упосленица основне школе у Дервенти Сања Димитрић кажњена је са 3.000 КМ, као и ПДП који је кажњен у истом износу због злоупотребе јавног ресурса у статусу просвјетног радника, просторија школе како би слала политичке поруке.

Она је објавила фотографију с текстом, која је настала у просторијама школе, на њеном радном мјесту.

"Још срећнија бих била да сам своје ученике дочекала са бесплатним уџбеницима за што смо се и залагали, међутим власт то одбија", стајало је у објави која је недуго потом обрисана.

СДС је оптужио Владу Џајића да је искористио догађај отварања кардиохирургије на УКЦ РС за слање предизборних порука. Утврђено је да он јесте злоупотријебио јавна средства и ресурсе УКЦ-а РС и СРНА-е, а како га је СНСД кандидовао казне су добили обоје.

Владо Ђајић је добио 10.000 КМ новчане казне, а СНСД 5.000 КМ.

Он је на том скупу иначе говорио "Ми ћемо да радимо и градимо даље..." те "У вријеме кад смо ми кренули да градимо..." што је говор у множини и умјесто странке испред које долази.

СДА је такођер пријавио и Елзину Пирић, предсједницу ПДА те кандидаткињу за Представнички дом Парламента ФБиХ због говора мржње. Она је наиме повезала предизборни плакат Бакира Изетбеговића на којој је фотографисан подигнуте руке са фашистичким поздравом из Другог свјетског рата.

Пирић је рекла да "нас неко поздравља као некад '39 како су поздрављали Европу" што је директна алузија.

Због тога је кажњена са 5.000 КМ, а ПДА са 3.000 КМ.

Након пријаве Транспаренси Интернашенела, СНСД је кажњен и због вођења плаћене политичке кампање прије почетка исте. С обзиром на то да је ријеч о првом оваквом кршењу СНСД-а у овој предизборној кампањи, добили су минималну казну од 3.000 КМ, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана