Церовац осуђен на шест мјесеци затвора због отмице, а у притвору провео 14

Н.Т.
Церовац осуђен на шест мјесеци затвора због отмице, а у притвору провео 14

БАЊАЛУКА - Држављанин Србије Драган Церовац (24) из Лознице, у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суду осуђен је на шест мјесеци затвора због учешћа у отмици Ненада Јаковљевића из Бијељине.

У изречену казну урачунато му је вријеме које је провео у притвору од 7.новембра 2018. године па до данас када му је та мјера укинута. Тако ће ако пресуда буде потврђена, Церовцу то бити основ да од државе тражи одштету за осам мјесеци притвора јер је иза решетака провео до сада укупно 14 мјесеци, а сада је добио шест.

Церовцу се поново судило јер је Врховни суд Републике Српске укинуо ранију пресуду којом је он био осуђен на 18 мјесеци затвора јер је био члан групе браће Миљана и Љубана Видовића који су оптужени да су отели Јаковљевића.

Видовићи нису ухапшени.

Током поновљеног поступка оптужница је измијењена и Церовцу је на терет стављен блажи облик кривичног дјела отмица, а према тим измјенама он није био члан групе браће Видовића.

Церовац је осуђен јер је 14. маја 2018. довезао Миљана Видовића из Лознице у Бијељину и с њим отишао у кафе бар "Буренце" гдје су били Миљанов брат Љубан и Јаковљевић.

Према оптужници на основу које је осуђен, Церовац је знао да браћа Видовићи силе Јаковљевића да сачини уговор о позајмици од 8.000 евра због наводног дуга од 2.000 евра.

Церовца терете да је браћу Видовић и Јаковљевића из "Буренцета" одвезао до Градске управе Бијељина, а затим и до књижаре "Мојић" гдје је сачињен уговор о позајмици.

Церовцу се ставља на терет и да је на захтјев Миљана Видовића пристао да довезе Фикрету Мушановић како би она умјесто браће Видовић са Јаковљевићем потписала уговор.

Након тога Церовац их је све одвезао до ћевабџинице "Голд" одакле је Јаковљевић покушао да побјегне, али га је Миљан Видовић стигао код теретане "Фалкон" у коју га је угурао и претукао.

Тужилаштво тврди да је Церовац из "Голда" довезао Љубана до теретане, а затим обојицу браће и жртву одвезао у Амајлије иако је видио да Јаковљевић има крви око уста.

- Током вожње Миљан је пријетио Јаковљевићу да ће му пуцати у ноге те је Љубану рекао да зове Микија да донесе пиштољ. У Амајлијама браћа су претукла Јаковљевића, након чега их је Церовац вратио у Бијељину - наводи се у оптужници.

Додајесе  да је Церовац у Бијељини браћи Видовић рекао да мора да иде те су он и Миљан отишли у Србију, док је Љубан Видовић заједно с Јаковљевићем прешао у ауто код извјесног Микија.

Они су Јаковљевићу узели и други пасош, а затим су га вратили у стан у Бијељини.

Видовићи су потом побјегли и за њима се још трага, а према незваничним информацијама налазе се у Новом Саду.

Врховни суд РС је ранију пресуду Драган Церовцу укинуо на основу жалбе браниоца Предрага Јешурића због битних повреда кривичног поступка.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана