Ћеранић: Инциденти са мигрантима могу да се прелију ван кампова

Срна
Ћеранић: Инциденти са мигрантима могу да се прелију ван кампова

БЕОГРАД - Професор безбједности Предраг Ћеранић оцијенио је, послије сукоба миграната са полицијом у Блажују код Сарајева, да није немогуће да се такви инциденти прелију и ван мигрантских кампова и доведу до много озбиљнијих проблема.


“Инциденти ће бити све тежи и чешћи ако се нешто не предузме. Посебно је опасно то што међу мигрантима има и оних који су стигли са сиријског ратишта што лако може да доведе до преливања сукоба ван мигрантских кампова”, рекао је Ћеранић.

Он је навео да мигрантска криза представља све већу безбједносну пријетњу по БиХ, те напоменуо да је у кампу у Бражују око 3.000 људи различитих структура, вјерских убјеђења, култура, што даје погодно тле за њихове међусобне обрачуне.

“Сад видимо да су спремни и да уђу у обрачун са полицијом”, додао је Ћеранић за Спутњик.

Он је подсјетио да је до инцидента у кампу у Блажују дошло због сукоба између шиита и сунита, па је интервенисала и полиција, али су се онда мигранти удружили и заједно напали полицију.

“Све ово је показатељ да се мигрантска криза мора што прије рјешавати на свим нивоима, од кантоналног до Савјета министра, а не да се одговорност пребацује са једног на други орган”, истакао је Ћеранић.

Ћеранић је нагласио да међу мигрантима има велики број повратника са сиријског ратишта, из Авганистана, али и припадника “Исламске државе” и ко зна како могу да одреагују.

Министар МУП-а Кантона Сарајево Адмир Катица навео је да је ово само још један показатељ колико је огроман број миграната на једном мјесту, у једном мигрантском центру, проблематичан са аспекта контролисања ове ситуације и одржавања сигурности.

Он је у писаној изјави за “Спутњик” истакао да је само правовременом и ефикасном акцијом полиције МУП-а Кантона Сарајево спријечено наступање тежих посљедица до којих је врло лако могло да дође.

Два полицајца МУП-а Кантона Сарајево повријеђена су приликом интервенције на сузбијању нереда у мигрантском кампу у Блажују. У овом сукобу су мигранти преврнули и оштетили више полицијски аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана