Централна банке БиХ: Деценија и по ефикасног рада централног регистра кредита

Срна
Централна банке БиХ: Деценија и по ефикасног рада централног регистра кредита

САРАЈЕВО - Централна банке БиХ саопштила је да се данас навршава 15 година ефикасног и континуираног рада Централног регистра кредита пословних субјеката и физичких лица, који представља важан елемент у обезбјеђивању здравог финансијског сектора БиХ.Ријеч је о јединственој база података о кредитним и другим задужењима пословних субјеката и физичких лица чији је циљ да пружи информацију финансијским институцијама о њиховој задужености и служи као подршка стабилности финансијског система у БиХ.

Подаци које садржи су од изузетног значаја како учесницима приликом израде анализа бонитета и мониторинга, ентитетским агенцијама за банкарство и Централној банци за израде анализа тако и судовима, тужилаштвима, правобранилаштвима, органима унутрашњих послова и полицијским агенцијама за обављање послова из њихове надлежности, наводи се у саопштењу.

Из Централне банке су навели да је успостављање регистра помогла Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/.

Централни регистар кредита правних лица пуштен је у продукциони рад 13. априла 2006, чиме је окончана прва фаза овог пројекта, а до краја те године завршена је и друга фаза, којом су обухваћена кредитна задужења физичких лица и њихових жираната.

Приступ подацима у почетку је био могућ само комерцијалним банкама, а онда и осталим учесницима у Регистру.

Подацима из Регистра може се приступити директним увидом путем интернета и у форми појединачних извјештаја који се издају на основу поднесеног захтјева пословног субјекта или физичког лица искључиво за задужења подносиоца захтјева.

Подаци у Регистру су до 2012. били ажурирани на мјесечном нивоу, а његовом доградњом те године постигнута је дневна ажурност података, која је подразумијевала дневно слање промјена које су се догодиле, што је у 2019. додатно унапријеђено, односно омогућена је ажурност података у “реалном времену”.

За тачност и ажурирање података у Регистру одговорне су финансијске институције које достављају податке о задужењима, наводи се у саопштењу Централне банке БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана