Централна банка не одустаје од захтјева за успостављање регистра физичких лица на нивоу БиХ: Измишљена оправдања за пренос надлежности

Александар Стојановић
Централна банка не одустаје од захтјева за успостављање регистра физичких лица на нивоу БиХ: Измишљена оправдања за пренос надлежности

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Без обзира на то што су преговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) о аранжману са БиХ пропали због услова којим се предвиђа успостављање централног регистра физичких лица, Централна банка БиХ не одустаје од реализације овог плана и поред тога што то за Српску представља пренос надлежности на ниво БиХ.

Централна банка у саопштењу је истакла да има законски основ за успостављање централног регистра и позвала се на члан 70. Закона о централној банци који каже да “у извршењу својих дужности Централна банка самостално доноси прописе” те да такви прописи имају законску снагу на нивоу цијеле територије БиХ.

Према оцјени правника, ово представља паушално тумачење закона. Адвокат и народни посланик Милан Петковић каже да је овдје кључан дио “у извршењу својих дужности” те да Централна банка овдје не користи правно, већ језичко тумачење које њима одговара.

- Дакле, дјеловање Централне банке није прописано само Законом о Централној банци, већ и другим правним актима на нивоу БиХ. Они имају право да доносе прописе, али то не значи да они доносе прописе из ове области, него из оних области које су у надлежности Централне банке, а које су регулисане законима на нивоу БиХ. Све оно што је ентитетска надлежност они не могу својим актима да регулишу - истакао је Петковић.

Он додаје да ово не би ни био услов ММФ-а и да би Централна банка већ успоставила регистар физичких лица да је ово у надлежности БиХ.

- Мислим да је сувишно говорити о праву Централне банке и у случају да они донесу такав акт, он ће сигурно бити предмет апелације Уставном суду - закључује Петковић.

Ово питање коментарисао је и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да ће Српска спријечити сваки покушај преноса надлежности.

- И Република Српска је инволвирана у рад те Централне банке. Али сва ова прича говори о њој, која се није дрзнула у ових годину дана пандемије да понуди бар једну мјеру да санира штету, али су веома истрајни у настојању да обезбиједе пренос надлежности - рекао је Додик.

Он је додао да је пренос надлежности за Српску неприхватљив, поготово на овако перфидан начин, како жели да уради Централна банка.

- Мислим да је то неприхватљиво и наши људи у ЦББиХ и у заједничким институцијама нису спремни да прелазе преко таквих једностраних аката - истакао је Додик.

Преговори између ММФ-а и БиХ су привремено заустављени зато што на нивоу БиХ није постојала сагласност у вези са условима за аранжман вриједан 1,5 милијарди КМ, од којих је око пола милијарде требало да припадне Српској. Поред овог, ту су била још два услова, а у питању су захтјеви у вези са сертификованим потписима те стари захтјев за оснивање фонда за финансијску стабилност који би требало да дјелује у оквиру Агенције за осигурање депозита на нивоу БиХ.

АПИФ

Министар финансија РС Зора Видовић раније је изјавила да је захтјев за оснивање јединственог регистра физичких лица при Централној банци неприхватљив, јер такав регистар је у надлежности ентитета.

- Ми смо тај регистар сачинили прије двије године у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) и нема никакве потреба да то иде на Централну банку, која нема ни законски основ за то - рекла је раније Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана