Чека се став Адвокатске коморе о поступању бранилаца

Срна
Чека се став Адвокатске коморе о поступању бранилаца

САРАЈЕВО - Адвокатска комора Републике Српске још није изашла са јединственим ставом о поступању бранилаца у предметима ратних злочина након допуна Кривичног закона БиХ које је наметнуо донедавни високи представник у БиХ Валентин Инцко, рекао је Срни адвокат Миодраг Стојановић.

"Предсједник Извршног одбора Коморе обавијестио ме је да упућен допис свим адвокатима да се изјасне какав је став зборова адвоката да би се и Адвокатска комора огласила поводом ових дешавања и задатака које има као струковна организација", рекао је Стојановић.

Паралелно с тим, каже Стојановић, колеге у предметима "Раденка Станића, Миће Краљевића и других" тражиле су од судског вијећа да им омогући да не испитују унакрсно свједоке Тужилаштва, док се не упознају са текстом закона, јер би неким питањима могли сами себе да инкриминишу, с обзиром да желе да негирају почињење злочина против човјечности на простору општине Власеница.

Стојановић је додао да је Суд то прихватио и омогућио им да се не изјашњавају кроз питања, те одложио суђење за септембар.

"У овом тренутку за нас остаје недоумица да ли би примјеном измијењеног члана 145. Кривичног закона БиХ, браниоци били у ситуацији да њихова питања којим негирају почињење геноцида на простору Сребренице, а ја у овом тренутку имам таква три предмета, улазим у обим инкриминације или то мора подразумијевати моју намјеру да тим питањима и документима које користим не желим да изазовем националну, вјерску или неку другу нетрпељивост", рекао је Стојановић.

Он је нагласио да адвокати још имају отворену ситуацију јер немају став Адвокатске коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана