Чедомир Антић, предсједник Напредног клуба из Београда, за “Глас Српске”: Опасни ветрови дувају у региону

Ведрана Кулага Симић
Чедомир Антић, предсједник Напредног клуба из Београда, за “Глас Српске”: Опасни ветрови дувају у региону

Права српског народа у региону углавном слабе како време тече и дувају опасни ветрови, а кривци за кризе у БиХ су готово увек великобошњачки националисти и њихова неспремност да прихвате оно што су Срби у Југославији прихватили, а то је да постоје и други осим њих.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Напредног клуба из Београда и историчар Чедомир Антић. Напредни клуб већ 12 година анализира политичка права српског народа у региону, односно у БиХ, Црној Гори, Хрватској, Сјеверној Македонији, Албанији те Словенији, Мађарској, Румунији и на подручју самопроглашеног Косова и Метохије. У последњем извјештају, објелодањеном почетком мјесеца, пише да та права углавном опадају, негдје стагнирају, а да је извјестан напредак видљив само у Мађарској и Румунији.

- Када смо пре 12 година почели да састављамо извештаје, жеља је била, пре свега, да помогнемо стабилизацији и помирењу, а не да помогнемо идеју стварања велике Србије. Током ових година суочили смо се са поразном чињеницом, а то је да су Балкан САД и ЕУ посматрали као племена. Нису стали на страну Бошњака, Хрвата, Албанаца што су они добри, нити што су Срби лоши, већ је њихов концепт био да одрже и испуне своје империјалне тежње и покажу своје културалне поставке. Нису успели ни у једном ни у другом. Данас је свет мултиполаран, а Балкан је подељенији него икада - рекао је Антић.

ГЛАС: Шта је показала најновија анализа стања на терену?

АНТИЋ: У овим годинама имамо јасан национални покрет међу Хрватима, Бошњацима, Албанцима, националним Црногорцима који теже да створе национално хомогене државе у којима неће поштовати права мањина нити Срба. Бошњачки национални покрет није стао. Међу Бошњацима не постоји алтернатива, већ сматрају да је будућност у томе да Срби и Хрвати постану мањине и да као такви прихвате босански идентитет те да с временом постану нека врста егзотике у Босни која ће бити исламска, бошњачка и у којој ће они бити Срби у мери у којој то треба Бакиру Изетбеговићу или Жељку Комшићу. Срби су се томе одупрели. Република Српска је током ових 12 година успела да се одржи, али сваке године смо уочили, некад мање, некада више, настојања да јој нека права буду оспорена и за то су користили не само међународну подршку, него и раскол међу Србима. Негде су и успели.

ГЛАС: У новом извјештају сте указали и на одлуку Уставног суда БиХ о власништву над пољопривредним земљиштем којом је, како наводите, Српска остала без седам одсто територије?

АНТИЋ: Тиме је Република Српска оштећена и на то смо указали. Мислим да смо током ових година показали да без обзира на грешке које су српска вођства починила и да је за свађу довољно двоје, у 80 одсто случајева разлози за кризу у БиХ великобошњачки националисти.

ГЛАС: Најтеже стање је у Црној Гори. Како видите актуелну кризу?

АНТИЋ: У Црној Гори, без иједног разлога, људи који су биолошки потомци твораца прве и друге Југославије воде опасну кампању за укидање права православних Срба, а та мржња има подршку из иностранства из разлога који немају везе ни са Србима ни Црногорцима. Није добро ни у Хрватској, а ја сам, када смо почели са овим анализама и извештајима, сањао да Балкан буде нешто ново у свету, али смо жртве неодговорних медиокритетских европских политичара и потребе неких народа да у 21. веку прођу историју 18. и 19. века.

ГЛАС: Вјерујете ли још у бољи положај Срба у региону?

АНТИЋ: Или ће бити бољи положај или ће се Србија морати да мења своју политику. Тамо где су Срби у већини, а то су Република Српска, Црна Гора у добром делу, мораћемо стварати своје државе. Немамо друге могућности, ако не буду поштовали сопствене законе.

Улоге

ГЛАС: Колико је важна улога Српске и Србије у заштити Срба?

АНТИЋ: Ценим велики напор који је српски народ уложио да створи Српску, али она мора још да се развија. Србија мора да заузме озбиљан став. Нажалост, свака наша испружена рука буде на крају заврнута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана