Чедомир Антић, историчар: Изетбеговић иде Ђукановићевим стопама

Александар Стојановић
Чедомир Антић, историчар: Изетбеговић иде Ђукановићевим стопама

Бакир Изетбеговић и његова СДА немају за циљ да прогласе потенцијалну Републику БиХ, нити да успоставе хегемонију или територију коју би контролисали Бошњаци, већ желе мирно да обесправе српски народ, онако како је то учинио Мило Ђукановић у Црној Гори. Дакле, без рата, само преваром и перверзним непримењивањем позитивних прописа само према једном народу.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” историчар Чедомир Антић коментаришући посљедње изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића и све чешће притиске на Републику Српску у заједничким институцијама када је ријеч о питању нових преноса надлежности на нивоу БиХ.

- Ту игру желе да спроведу тако што би укинули консензуалну демократију. Прво, одлукама нелегалног Уставног суда желе да испразне дејтонску садржину и да онда кроз демократске заједничке институције надгласавају српске представнике и постепено укину сва њихова права - истиче Антић.

ГЛАС: Како оцјењујете посљедњу изјаву Изетбеговића у којој је за Србе рекао да су “лош народ”?

АНТИЋ: Не може се толико лоше говорити о Србима, а да то не поприми одлике екстремног шовинизма и расизма. Он је то показао. То смо видели када је и његова супруга и могућа наследница на трону бошњачких владара нападала новинарку једног медија због њене екавице. Чињеница је да је његова странка националистичка и шовинистичка и онда је сулудо свако његово позивање на демократију.

ГЛАС: Због чега он данас шаље такве поруке, шта је циљ?

АНТИЋ: Мислим да су разлози сложени. Најважнији међу њима је чињеница да му се дешава слични феномен који се дешавао његовом оцу. Наиме, године пролазе, он стари, а једини успех који су постигли је политичка исламизација Бошњака. Други фактор је то да су претходни избори показали да поново почиње период у којем су одређене политичке снаге, такође обојене националистички, али не и верски, и које можда нису наклоњене Србима и Дејтону, али нису наклоњене ни СДА, добиле одређену подршку. Људи као Изетбеговић желели би да спроведу идеје исламског интегризма и екстремизма по којем би они демократским средствима укинули државу.

ГЛАС: На који начин би укинули државу?

АНТИЋ: Током времена бити грађанин БиХ значило би исто што и бити Бошњак, што даље значи бити муслиман, а бити муслиман би било бити исламиста. Сви који су читали Исламску декларацију то знају. Она је злокобнија од било којег документа који су донели Хрвати или Срби, ако изузмемо оно што је донела НДХ.

ГЛАС: Појачани су и притисци за нове преносе надлежности. Има ли и то везе са овим што помињете?

АНТИЋ: Бошњачки национализам је у вези са целом БиХ. Они је не прихватају као мултиетничку државу три народа, већ сматрају да би ратовима и недемократским режимима хтели да обесправе Србе. Они тврде да таквог концепта нема нигде, што није тачно. Треба погледати Швајцарску, Белгију, Либан, па у крајњој линији и бившу Југославију, која је и у доба монархије подразумевала постојање других народа.

Крајњи циљ

ГЛАС: Шта је крајњи Изетбеговићев циљ?

АНТИЋ: Они желе да успоставе јединствени економски, културни и историјски систем, регије у којима би Срби били мањина без било каквих надлежности и да Срби постану гости у држави где су били већина пре геноцида од 1941. до 1945. године. Срби морају бити јединствени. Не смије да се прети политичким противницима због изборног пораза, а ако је неко издајник, не треба за њега гласати, без обзира на заслуге у стварању РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана