Чавић: Суштина проблема у БиХ је у односима Хрвата и Бошњака

Срна
Чавић: Суштина проблема у БиХ је у односима Хрвата и Бошњака

БАЊАЛУКА - Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да суштина проблема у БиХ није на релацији Република Српска – БиХ, него у односима између Хрвата и Бошњака, персонификована кроз ХДЗ и СДА.

Чавић је истакао да код Бошњака једноставно постоји такав приступ да је демократија ко има више руку, без обзира на то што у овој земљи нису довољне само руке, него и ентитет.

Он је нагласио да је Предсједништво БиХ какво јесте, директна посљедица преговора у Дејтону, а прије тога у Женеви и Њујорку, односно посљедица Дејтонског мировног споразума и Париског мировног споразума у којима је учествовала Хрватска, која је тада инсистирала да у трочланом предсједништву буде представник хрватског конститутивног народа.

“Апсурдно је да они који су креирали ову државу у оваквом формату, данас доживљавају да онај ко треба да буде персонификација читавог хрватског конститутивног народа у својим политичким одлукама уопште не иде у Загреб”, рекао је Чавић вечерас за РТРС.

Према његовим ријечима, то је поприлично фрустрирајуће за све Хрвате у БиХ, јер је понашање хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића као понашање другог Бошњака у Представништву БиХ.

“Не чудим се Комшићу, јер он никад ништа није ни крио, ни да долази на бошњачким гласовима на мјесто члана Предсједништва, нити да му то не смета јер његова перцепција БиХ је унитаристичка”, навео је Чавић.

Чавић је рекао да је политика Жељка Комшића пробосанска, те да би за њега било добро да је искористио овај мандат да разбије оне предрасуде које су постојале у прошлом мандату и да се на прави начин постави као представник хрватског народа.

“То значи да гради добре односе са Загребом, да штити интересе хрватског народа на начин који није унитаристички босански, него онакав какав очекују од њега људи хрватске националности у овој земљи”, сматра Чавић.

Он је нагласио да не постоји начин да БиХ постане унитаристичка, те да ће се прије распасти, него што ће доћи до тога.

Чавић је напоменуо да је скептичан око рјешавања питања Мостара, истичући да ће се избори можда провести, али да ће спровођење резултата бити врло компликовано.

“Добро је што је /српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик инсистирао на томе да се не заборави да су у Мостару живјели и данас живе и Срби и да се не смије десити да Срби као конститутиван народ у Мостару, при спровођењу избора и имплементацији изборних резултата, када се коначно формира власт, буду заборављени”, поручио је Чавић.

Чавић сматра да ће избори у БиХ бити одржани, али да је кључно питање може ли доћи до новог пролонгирања.

“Говори се о новом термину половином децембра, не би се чудио када би се ускоро почело говорити о новом термину у марту, али изборни календар је објављен. Имамо прецизно дефинисане термине до када треба да се као политичке странке у изборном процесу пријавимо и у овом тренутку не видим никаквих нових ставова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ”, рекао је Чавић.

Очигледно је, сматра Чавић, да је убрзани избор чланова ЦИК-а попријеким процедурама произвео ову врсту односа према позицији ЦИК-а данас, те да се то у изборној години није смјело урадити.

Чавић сматра да се власт у Републици Српској понашала одговорно у прва три мјесеца епидемије вируса корона, те учинила све напоре да санира насталу штету.

“Није било неодговорности када је ријеч о јавној потрошњи, као ни ескалације цијена јавних услуга, док је из буџета 100 милиона КМ уложено у санацију економске штете настале у прва три мјесеца епидемије”, рекао је Чавић и оцијено да је неопходно да у наредном периоду фокус буде на штедњи, те да се што више средстава усмјери ка привреди, како би преживјела.

Као директор “Електрокрајине” Бањалука, Чавић је истакао да у догледно вријеме неће поскупјети струја, али да ће се једном десити поскупљење, те да је стање у електропривреди такво да тражи озбиљне мјере и да се оне већ дешавају кроз смањење броја радника.

“Око 400 радника отишло је из жЕлектрокрајинеж и још 300-400 их је вишак. Ушли смо у озбиљан посао реструктурисања и крај године би требало да дочекамо са много ефикаснијом организацијом и да доведемо дистрибутивна предузећа у стање у којем ће моћи да живе од дистрибуције струје”, додао је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана