Чавић: Питање Извјештаја о Сребреници је у надлежности Владе

Срна
Чавић: Питање Извјештаја о Сребреници је у надлежности Владе

Бањалука - Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да је питање Извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године искључиво у надлежности Владе Републике Српске, која је формирала Комисију и усвојила Извјештај.

Чавић је након сједнице Колегијума Народне скупштине, на којој је утврђен датум одржавања посебне сједнице парламента о овом питању, нагласио да је Влада то урадила на основу пресуде Суда за људска права БиХ, која је обавезала Владу да поднесе Извјештај, а не Народну скупштину.


“Ми не бјежимо од ове теме, немамо ништа против да се о томе разговара у Народној скупштини, али тражимо да свим посланицима буду достављени материјали који су били у вези са Извјештајем Комисије и да на сједницу буду позвани и тадашњи актери, а то су предсједник и чланови Комисије и тадашњи предсједник Владе”, рекао је Чавић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је неспорно да након 15 година многе ствари које су прихваћене као чињенице у Извјештају “данас не стоје”, али да тај извјештај није био политички хир, него обавеза по пресуди.

“То је Влада морала да испуни под пријетњом репарације ратне штете за оштећене по апелацијама према Суду за људска права”, истакао је Чавић.

Чавић је додао да је о овом питању требало да се расправља много раније, а не седамдесетак дана прије избора.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је овим питањем првенствено требало да се бави Влада Републике Српске, која једина има легитимно и дискреционо право да Извјештај из 2004. године стави ван снаге уколико постоје нове чињенице и да евентуално формира нову комисију која би се бавила предметним питањем.

“Ако Влада заузме одговарајући став о овом питању и да квалитетно објашњење зашто иде у том правцу, немам ништа против да о томе расправља Народна скупштина”, навео је Говедарица.

Он је додао да, према Уставу Републике Српске, Вијеће народа има право да стави на дневни ред сваки акт који усвоји Народна скупштина, те да ће уколико се заузме став по овом питању он сигурно бити предмет заштите виталног националног интереса Клуба Бошњака, а можда и Клуба Хрвата и у крајњем случају завршити на Уставном суду Републике Српске.

“То је врло дискутабилно питање уважавајући одређене предусе донесене на Међународном суду за људска права и Суду БиХ”, истакао је Говедарица.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је данас да ће 14. августа у Бањалуци бити одржана посебна сједница парламента Српске на којој ће бити разматрана Информација о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана