Чавић: О спорној Резолуцији потребан јединствен став, а не политичко поткусуривање

Срна
Чавић: О спорној Резолуцији потребан јединствен став, а не политичко поткусуривање

БАЊАЛУКА - Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, о којој би у понедјељак, 1. јуна, требало да расправља Народна скупштина, треба имати јединствен политички став, а не да то буде тема за политичко поткусуривање, али да не вјерује да је могуће постићи такву врсту разумног односа.

“Апелујем да учесници не користе ову прилику да се међусобно блате, јер морају да знају да ми тако блатимо мртве, стотине хиљада оних који су изгубили главу у НДХ”, рекао је Чавић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да, поучен искуством из дјеловања Народне скупштине овог сазива у протеклом периоду, не вјерује да је могуће да се постигне таква врста разумног односа према овом питању, већ је прелиминарно потпуно јасно да ће се користити “тешка артиљерија”, посебно у духу чињенице да долазе локални избори.

Чавић сматра да овако деликатно политичко питање не би смјело да излази из оквира Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, која је усвојена у парламенту Српске 2015. године.

Лидер НДП-а је рекао да би сви који су из реда Срба у Представничком дому парламента БиХ раније учествовали у усвајању спорне резолуције требало да имају у виду голготу која се десила од 1941. до 1945. године и опште квалификације да је ријеч о геноциду на простору НДХ почињеном над три етничке групе - Србима, Јеврејима и Ромима, које данас нико не негира, а које су у Југославији биле “бачене под тепих”.

Чавић сматра да се није смјело десити да са српске стране нема јединственог одговора и да у добром дијелу ова резолуција изгледа онако како јесте.

“У њој постоји дијелова који су апсолутно прихватљиви за свакога, али постоје деликатни дијелови који се нису смјели десити, а о томе ће се расправљати у Народној скупштини”, нагласио је Чавић.

Он је указао како је требало педантно водити рачуна и о преамбули Резолуције, која је доста спорна у неколико углова, те да је морала искључиво бити везана за сраман чин мисе у Сарајеву.

Према његовим ријечима, расправа у Представничком дому парламента БиХ изазвана је оним што се нигдје у свијету не догађа - да званично Католичка црква за Хрвате у БиХ организује мису за фашисте који су страдали у Блајбургу.

“Замислите шта би се десило у Њемачкој да се организују мисе за Хитлера, Ајхмана или у Италији за Мусолинија. Цијела држава би се преврнула наопачке и сви би били експресно иза браве, јер је то тако у таквим уређеним демократским државама које су историјом потпуно рашчистили своје односе на основама антифашистичке борбе”, истакао је Чавић.

Чавић истиче да комунистички режим није био заснован на расној идеологији, док фашистички режим НДХ јесте без обзира што, када је ријеч о идеолошким разликама, и један и други режим нису штедјели никога.

“Тако фашисти, нису штедјели ни Хрвате ни Бошњаке када су били идеолошки супротстављени, а по националној основи нису ликвидирани”, рекао је Чавић

Клуб НДП-а, додао је, имаће приједлог својих закључака о овој теми конзистентно на истој политичкој основи на којој су предложили и 2014. и 2015. године Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Говорећи о одлуци Владе Српске да раскине уговор о набавци мобилне болнице и могућности да се о томе води истрага, Чавић је рекао да нема ништа против тога да се врши истрага о свакоме, почев од њега.

“То је обавеза институција. Свако ко је негдје изабран и именован мора да буде свјестан да одговара за своје поступке. Да ли је учинио ствари супротне закону или није, то је његова ствар”, рекао је Чавић.

Он не вјерује да је учињена било каква грешка у извршењу закона и поздравља одлуку о раскидању уговора.

“Требало је то учинити и раније да се то питање не би пребацило у поље политичких спекулација, али никад није касно. Међутим, то носи посљедице јер је произвело турбуленције и политичке ставове који су се умијешали у овај поступак”, рекао је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана