Чавара писао Шмиту: Именоваћу четири судије Уставног суда ФБиХ

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара упутио је писмо Кристијану Шмиту као одговор на његов захтјев за хитним попуњавањем судија Уставног суда Федерације БиХ и Вијећа за заштиту виталног националног интереса.

На почетку писма Чавара наглашава како је задовољан Шмитовим интересовањем за проблем "непостојања политичког договора за функционисање ФБиХ", затим наводи примјере проблема које сматра да треба ријешити, а на самом крају потврђује да ће ипак именовати недостајуће судије Уставног суда ФБиХ.
 

"Сви који као алиби користе именовање судија Уставног суда Федерације БиХ за све незаконитости у Федерацији БиХ и БиХ – неће имати даљу могућност злоупотребе политичког простора, те ћу складно Уставу Федерације БиХ, како сам и навео, именовати четири судије Уставног суда Федерације БиХ и упутити на даљу процедуру у што краћем времену испред нас, те очекујем Вашу подршку", написао је Чавара.

ВСТС је у октобру 2019. Чавари доставио имена најбоље рангираних судија, али он до сада никада није дао сагласност за процедуру њиховог именовања.

Истакнуо је да је незадовољан начином комуникације са предсједником и потпредсједницима због тога што је већ утврђена њихова кривица за неименовање судија.

"Искористићу ову прилику и у потпуности одбацити тврдњу да смо направили пропуст и да нисмо именовали судије Уставног суда Федерације БиХ како то захтијева Устав Федерације БиХ. Поштована Ексцеленцијо, у Федерацији БиХ не постоји нешто што се назива уставни и законски рок за именовање судија Уставног суда", написао је Чавара.

Затим, Шмиту објашњава да је Федерација БиХ у блокади од 2018. године када је пропуштено да се формира нова власт. У складу с тим наводи да ни он није именовао судије.

"Подсјећам да смо имали сличан проблем с именовањем чланова Комисије за вриједносне папире Федерације БиХ чије смо именовање, и поред огромне важности, чекали четири године након што сам именовао Комисију и упутио у Парламент Федерације БиХ. И не би било до данас именовања да нам нису помогли пријатељи из Европске комисије и представници амбасада Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства и други", написао је.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана