Чавара: Хрвати у ФБиХ за разговор о будућности БиХ

Срна
Чавара: Хрвати у ФБиХ за разговор о будућности БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара прихватио је позив Републике Српске на разговор о будућности БиХ и каже да разговоре о будућности БиХ види као добру намјеру из Српске и насушну потребу Хрвата, које Бошњаци све више мајоризују, јавио је РТРС.

“Мислим да је јасно да је разговор, у овом формату, народа и ентитета неопходан. Без обзира на то што неки осуђују тај поступак, ја га сматрам добронамјерним”, рекао је Чавара за РТРС и истакао да га ставови СДА не обавезују.

Чавара је нагласио да Хрвати прижељкују трипартитни разговор.

Он је објаснио да је о међуентитетском и дијалогу три конститутивна народа већ разговарао са предсједником Српске Жељком Цвијановић, која је најавила да ће представницима власти у ФБиХ доставити званичну верзију документа као основу за дијалог.

Чавара је навео да се могућност мирног разлаза неповратно изгубила прије почетка сукоба, када је, како је рекао, и од Европе било различитих рјешења уређења БиХ.

“Мислим да је бошњачка страна првенствено одбила такав приједлог. Према томе приједлог за разговор о будућности свих нас у БиХ нема алтернативу. Хајдемо на нивоу конститутивних народа да разговарамо како ћемо уредити ову БиХ у којој живимо да је доживимо као своју”, рекао је Чавара.

Према сазнањима РТРС-а, сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске изабран је Преговарачки тим за дијалог са представницима Федерације, али имена још нису јавно објелодањена.

У Федерацији чекају званичан позив, након чега ће бити познат формат и теме дијалога који би, према првим реаговањима, могао да буде српско-хрватски разговор, јер Бошњаци у томе не желе да учествују, бар је такав став СДА, наводи РТРС.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на сједници 11. маја иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.

Усвојени су и закључци којим Народна скупштина Републике Српске позива ФБиХ, као страну уговорницу, на свеобухватни дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим рјешењима у вези са будућношћу Српске и ФБиХ.

У закључцима се наводи да Народна скупштина констатује да стране у будућем свеобухватном дијалогу треба да буду Република Српска и ФБиХ, три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана