Бурсаћ: СНСД ће у Дому народа представљати вољу народа Српске

Срна
Бурсаћ: СНСД ће у Дому народа представљати вољу народа Српске

БАЊАЛУКА - Четири делегата СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ стварни су одраз воље народа Републике Српске и чврсто ће бранити и представљати његову политичку вољу, рекла је новоизабрани делегат СНСД-а у Дому народа Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Бурсаћева је прецизирала да су четири СНСД-ова делегата у Дому народа битна, јер је толико гласова потребно како би било која одлука штетна по Републику Српску била заустављена.

“Четири делегата су одраз реалног стања са избора. Оно што може да допринесе бржем усвајању закона је поштовање реалног стања на терену и то је оно што ћемо очито видјети и у формирању новог Савјета министара. Да се једноставно та линија успостави онако како су грађани хтјели на изборима”, рекла је Бурсаћева за АТВ.

Говорећи о процесу избору делегата за Дом народа у Народној скупштини Републике Српске, Бурсаћева је рекла да је резултат тог процеса одраз математичке подршке коју су имале одређене странке.

Она је додала да је очигледно да је неважећи листић са гласања у Народној скупштини Српске намјерно поништен.

“Покрет за државу је очито своје неке гласове усмјерио према СДС-у, мада они кажу да су према ПДП-у”, рекла је Бурсаћева.

Када је ријеч о формирању Савјета министара, Бурсаћева је рекла да постоји математичка могућност да се он формира без СНСД-а, али да би то врло тешко било спроводиво.

“Предсједништво БиХ мора именовати предсједавајућег /Савјета министара/ за којег морају да гласају најмање два члана. Када погледате констелацију политичких снага у Федерацији БиХ, немогуће је очекивати да се Денис Бећировић и Жељко Комшић сложе око некога. То би довело до неке могуће већине у Представничком дому, али то би дефинитивно увело у тешке блокаде све заједно на нивоу заједничких институција”, рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да су грађани Републике Српске дали снажну подршку политици предсједника Српске Милорада Додика и СНСД-а, те да ће свако ко је добронамјеран испоштовати ту чињеницу.

Бурсаћева је истакла да су двије ријечи кључне за функционисање заједничких институција, а и укупног друштва, а то су поштовање и реалитет.

“Морате поштовати свој Устав, своје законе и изборну вољу грађана”, рекла је Бурсаћева.

Она је додала да је избор нових чланова Централне изборне комисије БиХ сигурно једна од тема која ће се наћи на дневном реду.

“Сви смо свједоци како је дошло до њиховог избора, међутим, послије избора и у току самих избора на крају се испоставило да стручним аспектом готово нико није задовољан. Не постоји ниједна странка која није нешто лоше рекла на тему њиховог рада”, истакла је Бурсаћева.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана