Бурк: Стабилност западног Балкана важна за мир у Европи

Срна
Бурк: Стабилност западног Балкана важна за мир у Европи

САРАЈЕВО - Стабилност и безбједност Западног Балкана је важна за НАТО и за мир и стабилност у Европи, поручио је командант Команде НАТО у Напуљу адмирал Роберт Бурк током посјете бази у Бутмиру код Сарајева.

Током разговора са командантом НАТО штаба Сарајево бригадним генералом Ериком Фолкестадом и командантом ЕУФОР-а генерал-мајором Александером Платцером, Бурк је још једном потврдио преданост НАТО-а суверенитету и територијалном интегритету стабилне БиХ, саопштено је из НАТО штаба Сарајево.

Саговорници су разговарали и о текућој сарадњи НАТО-а и ЕУФОР-а и заједничким активностима на реформи и модернизацији одбрамбених и безбједносних снага БиХ.

Бурк је истакао да војни и цивилни званичници НАТО-а блиско сарађују са свим сегментима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ и наставиће да подржавају власти у имплементацији "пријеко потребних реформи у свим подручјима живота, унапређењу безбједности, јачању демократије и већем просперитету за све у БиХ".

Он је навео да је заједнички рад је "нешто што свима доноси напредак и чини бољим, јачим и спремнијим за суочавање са безбједносним изазовима данашњице који се непрекидно мијењају и усложњавају".

"У нашем заједничком евроатлантском региону суочавамо се с истим безбједносним изазовима, а дијалог и сарадња су важни како бисмо се њима бавили на ефикасан начин", додао је Бурк.

Бурк се састао и са америчким амбасадором у БиХ Ериком Нелсоном, те са начелником Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковником Сенадом Машовићем, замјеником начелника Заједничког штаба за операције генерал- мајоромом Ивицом Јеркићем и замјеником начелника за ресурсе генерал-мајором Гојком Кнежевићем.

Команда НАТО снага у Напуљу надгледа три мисије на Западном Балкану - КФОР, НАТО штаб Сарајево и НАТО војну канцеларију за везу у Београду.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана