Букејловић: Циљ закона спречавање злоупотребе рада непрофитних организација

Срна
Букејловић: Циљ закона спречавање злоупотребе рада непрофитних организација

БАЊАЛУКА - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић истакао је да је циљ Нацрта закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација превенција и спречавање злоупотребе рада ових организација.

Букејловић је навео да ће оваквим закона бити омогућено, поред контроле редовног пословања, увођење инспекцијског надзора једном годишње.

-С обзиром на то да је БиХ тек од 2020. године скинута са листе високоризичних земаља ЕУ, што показује како нас гледају Европа и свијет, задатак нам је да законом регулишемо рад и транспарентност непрофитних организација - истакао Букејловић у интервјуу Срни поводом 100 дана рада новог сазива Владе Српске.

Он је нагласио да се уводи могућност да грађани, републички органи, као и сва заинтересована физичка и правна лица поднесу представку на основу које ће се вршити и ванредна инспекцијска контрола ових организација, те да су ову област законски уредиле и земље у региону Србија, Црна Гора и Хрватска.

Букејловић је подсјетио да је Влада Српске, у протеклих 100 дана утврдила, а Народна скупштина усвојила Нацрт Кривичног законика Републике Српске, којим је прописано увођење кривичног дјела против части и угледа.

-Увођењем кривичних дјела против части и угледа, циљ није био да се ограничи слобода говора већ да се дјелује превентивно. Свједоци смо бројних увреда упућених другима у саобраћају, у реду на каси супермаркета, а нарочито на друштвеним мрежама. Специфичност данашњег времена је да су друштвене мреже преплављене непримјереним садржајима, а закон ће да успостави регулативу - додао је Букејловић.

Позвао је заинтересоване да учествују у јавној расправи о наведеном законском рјешењу и изразио увјерење да ће се доћи до најбољих рјешења.

Букејловић је подсјетио да је усвојен Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривично дјело сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

-Област дјечије заштите била је и остала један од приоритета рада Владе Републике Српске. Иако је у овој области у посљедње четири године направљен велики искорак, закон је било неопходно донијети како би се унаприједлиа дјечија заштита, али и сва правоснажно осуђена лица ставила под одређену контролу - каже Букејловић.

Напоменуо је да ће у регистар бити уписана лица која су осуђена за сексуално злостављање и искоришћавање дјеце и малољетника по свим кривичним законима БиХ и кривичним законима других држава, а не само по Кривичном закону Република Српска као што је то било до сада.

Букејловић је рекао да је Министарство правде, као обрађивач Породичног закона, препознало потребу за реформом породичног законодавства у Републици Српској.

Према његовим ријечима, у породично право уграђена су савремена законска рјешења која ће послужити унапређењу постојећег нормативног оквира уређења породично-правних односа.

-Користили смо се праксом из окружења и европских земаља како би у Републици Српској био усвојен оквир који би требало да одговара друштвеној стварности. Овим законским актом предвиђена су многа рјешења која обезбјеђују бољи правни положај дјетета након развода родитеља, затим, посебне одредбе у погледу заједничког вршења родитељског права, а боље се нормативно уређује поступак усвојења -  појаснио је Букејловић.

Министар правде је подсјетио да је Влада Републике Српске усвојила информацију о потреби доношења одлуке о покретању процеса израде стратегије борбе против корупције у Републици Српској за период 2023-2029. година.

-Овај стратешки документ биће припремљен у наредних осам мјесеци. Служиће као оквир у којем ће се развијати систем превенције и борбе против корупције, те као основа за креирање антикоруптивних мјера у јавном и приватном сектору - рекао је Букејловић.

Навео је да Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција има за циљ унапређење система кривичних и прекршајних санкција.

Букејловић је подсјетио да су, према Закону о измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, запосленима у правосудним институцијама, са завршеном средњом стручном спремом и ниже - плате увећане за пет одсто.

-Ово представља једну од мјера које Влада Републике Српске предузима за бољи живот грађана. Сматрам да је ово добар стратешки правац Владе за добробит запослених, јер се повећање односило на кориснике буџета, што показује њену способност, али и добру сарадњу са синдикатом - закључио је Букејловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана