“Бук Бијелу” оставили на чекању

Ведрана Кулага Симић
“Бук Бијелу” оставили на чекању

САРАЈЕВО - Одлука Уставног суда БиХ о привременој мјери у предмету који се тиче изградње хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” на Дрини код Фоче требало би да буде позната до краја јануара идуће године, а то је објелодањено након дводневног засједања које је окончано у петак.

Прва одлука Уставног суда је донесена у јулу, када су одлучивали о захтјеву 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са тим пројектом, а који су тражили забрану градње јер сматрају да концесију може дати само БиХ. Тада су судије наложиле да буде формирана Заједничка комисија, од чланова комисија за концесије БиХ и Српске, али због проблема и опструкција то тијело у датом року од три мјесеца није дошло до рјешења, те је Уставни суд у четвртак поново ово питање ставио на дневни ред.

Судије су прво уважиле захтјев Заједничке комисије и дали им још шест мјесеци за рјешавање спора, а истовремено су од Суда БиХ затражили да хитно ријеши спор који се води поводом рјешења о именовању у комисију, а који је покренуо Менсур Шехагић, члан Комисије за концесије БиХ из реда бошњачког народа са територије Српске.

Уставни суд је затим у петак одгодио одлучивање о привременој мјери до јануара 2022. када је планирано одржавање наредне пленарне сједнице.

- До тада ће од учесника у поступку бити затражени релевантни подаци у вези са доношењем те одлуке - саопштено је након сједнице Уставног суда.

Предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић је истакао за “Глас Српске” да све зависи од политичке воље, а не толико од саме Комисије. Он је поновио да су били близу рјешења у протеклом периоду, али је званичну одлуку закочило покретање спора пред Судом БиХ, од којег и он очекује да убрза одлучивање у том предмету.

- Тешко је било шта прогнозирати, али очекујем да ћемо успјети засједати и донијети задовољавајући одлуку за све стране -  истакао је Амовић и додао да они свој посао, ако се све посложи и добију одлуке Уставног и Суда БиХ у скорије вријеме, могу завршити за десетак дана јер је доста тога сагледано.

Најлошије би било, сматра, да судским одлукама буде заустављен пројекат.

- Рјешење постоји, али и нетачна перцепција у јавности да је то заједнички пројекат влада Српске и Србије. Ријеч је о класичном концесионом пројекту гдје је концесију добила “Електропривреда Републике Српске” која је пронашла партнера за суфинансирање и учешће у пројекту, а то је “Електропривреда Србије”. То је пројекат који треба да ураде два привредна друштва - рекао је Амовић, додавши да нема споразума влада, већ изјаве премијера да ће та привредна друштва подржати у смислу добијања дозвола и сагласности.

Нагласио је и да поново морају да причају и “са страном из БиХ”  јер страна у поступку пред Комисијом не могу бити 24 посланика, већ институције.

Радови

Камен темељац за ХЕ “Бук Бијела” положили су премијери Српске и Србије у мају. Став званичника Српске је да је пројекат важан не само за Српску и Србију већ за цијелу БиХ те да због тога, осим политичких, не виде ни један други разлог за блокаде, имајући у виду да су одређени радови на терену у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана