“Бук Бијела”остаје заробљена у роковима

Ведрана Кулага Симић
“Бук Бијела”остаје заробљена у роковима

БАЊАЛУКА - Заједничка комисија за концесије БиХ покушаће данас да, дан уочи истека рока који јој је оставио Уставни суд БиХ, ријеши спорна питања у вези са градњом хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” на Дрини, дође до рјешења, али све указује на то да ће овај предмет поново отићи у руке судијама.

Уставни суд БиХ је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ из ФБиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму те наложио формирање заједничке комисије за концесије, у року од три мјесеца од достављања одлуке, ријеши спорна питања у вези с додјелом концесија. Заједничка комисија, у коју су рјешењима предложени чланови из комисија са нивоа БиХ и Републике Српске, њих укупно седам, је заказана за данас, али је извјесно да ли ће моћи донијети икакву одлуку о овом предмету те да ли ће моћи бити уопште и одржана због информација да је Менсур Шехагић, члан републичке комисије из реда Бошњака, који је раније већ покренуо и поступак пред Судом БиХ због рјешења о именовању, болестан.

Предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић је истакао за “Глас Српске” да је за одржавање сједнице, према закону и пословнику, потребно да свих седам чланова буде присутно, а одлука буде донесена већином гласова од присутних чланова.

- Датум сједнице остаје исти. Чекаћемо да видимо да ли ће и седми члан доћи јер је усмено јавио да има здравствених проблема. Доћи ћемо на сједницу, ако не буде кворума, нећемо је одржати - казао је Амовић.

Заједничка комисија је већ, како је “Глас Српске” објавио, од Уставног суда затражила продужење рока за одлуку, јер им је сам захтјев стигао у вријеме годишњих одмора па се томе нису могли одмах посветити. Одговор им на то још није стигао, а Амовић је наговијестио да би могао и данас поново да, у зависности од расположења чланова, затражи ново обраћање суду.

И док саговорници “Гласа” сумњају да се иза свега, од самог почетка, крију опструкције, у Уставном суду БиХ јуче су сумирали ситуацију. Истичући разлоге због којих су наложили формирање Заједничке комисије, узимајући у обзир наводе подносилаца захтјева и из одговора Српске те чињеницу да одлуком није коначно ријешен предметни спор, за “Глас” су нагласили да су оставили одговарајући рок за рјешавање спора од најдуже три мјесеца. Из тог разлога, додали су, Уставни суд је одгодио поступање по овом дијелу захтјева до доношења одлуке од стране комисије, а потврдили су да ће о захтјеву за продужење рока за поступање надлежне комисије, одлучивати на пленарној сједници.

- Годишњим планом одржавања пленарних сједница наредна би требало да буде 2. и 3. децембра. Сједница још није заказана, али то су датуми према утврђеном плану - казао је за “Глас” регистрар Уставног суда Звонко Мијан.

Камен темељац за ХЕ “Бук Бијела” положили су премијери Српске и Србије у мају, а од када је откривено да су одлучне да заврше тај пројекат, за који се идеја родила половином шездесетих година прошлог вијека, не престају реакције, прије свега Бошњака. Недоумица има и у Црној Гори.

Интерес

Став званичника Републике Српске је да је пројекат “Бук Бијела” важан, не само за Српску и Србију, већ за цијелу БиХ те да због тога, осим политичких, не виде ни један други разлог за блокаде. Одређени радови на терену су у току па тако појединци сматрају да би најпаметније било да пројекат не буде заустављан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана