Буџет БиХ оштећен за 8,2 милиона марака

Драгана Орловић
Буџет БиХ оштећен за 8,2 милиона марака

Бањалука - Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ поднијели су надлежним тужилаштвима за седам мјесеци ове године укупно 62 пријаве против пореских обвезника, за које постоји сумња да су починили кривична дјела и тиме оштетили буџет БиХ за 8,2 милиона марака.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се од укупно 62 поднесене кривичне пријаве у овој години поднесене тужилаштвима њих 28 односи на правна лица.

- У прошлој години надлежним тужилаштвима из УИО на даље одлучивање достављене су 124 пријаве на основу којих је констатована штета по буџет од укупно 28,4 милиона марака - нагласио је Ковачевић.

Економиста Зоран Павловић каже да је евидентан тренд смањивања нелегалних радњи у области наплате пореза.

Пооштрене контроле у овој области дале су, истиче, добре резултате, али не би било лоше ни када би имена свих који се баве нелегалним радњама била јавно објављена.

- Када би све фирме које себи дозволе луксуз да се баве утајом пореза приликом увоза или промета робе биле јавно и транспарентно именоване, тада би се директно нашле на стубу срама, што би свакако била јасна порука и упозорење и за остале пореске обвезнике - наглашава Павловић.

Велику помоћ у сузбијању криминалних активности које су у надлежности УИО БиХ службеницима пружају грађани.

У Управи су раније истицали да грађани често, и то углавном анонимно, на отворену линију “Стоп шверцу” указују на незаконите радње правних и физичких лица.

Оптужнице

Тужилаштво БиХ прије десетак дана подигло је оптужницу против Нидхата Инкића и правног лица “Аутотехник” д.о.о. у стечају Градачац, који се терете да су у периоду од 2013. до 2017. године починили утају пореза на додату вриједност (ПДВ) и то у износу од 315.266 марака и за тај износ оштетили буџет БиХ.

Крајем јула Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против пет лица због организованог криминала и недозвољеног промета акцизних производа, те утаје акциза од најмање 3,2 милиона КМ. Оптужнице су подигнуте против Сеида и Ифета Папрачанина, Томислава Матића, Бориса Чате и предузећа “Б-лабел” са сједиштем у Витезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана