Будимир: Стављање сусрета Додика и Путина у контекст политичке кампање потпуно погрешно

Г.С.
Будимир: Стављање сусрета Додика и Путина у контекст политичке кампање потпуно погрешно

БАЊАЛУКА - Трећи сусрет српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Руске Федерације за мање од годину дана говори нам какви су партнерски односи Републике Српске и Руске Федерације и каквом се међусобном уважавању ради када су у питању Додик и Путин, истакао је професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир.

- Тај однос је стратегијског карактера гдје руководство Републике Српске Руску Федерацију посматра као свог највећег заштитника у међународној политици, посебно са аспекта међународног права, а самим тим и позицију Српске у дејтонској БиХ - каже Будимир за РТРС-а.

Будимир сматра да се овај сусрет десио у вријеме када се Русија налази у веома сложеној ситуацији спроводећи специјалну војну операцију у Украјини и под санкцијом Запада. Упркос томе, каже, предсједник Руске Федерације нашао је вријеме да разговара и о стању у БиХ.

- Међународни поредак улази у конфронтацијску фазу. Ово је моменат када мултиполарни поредак није уравнотежен. Имамо старог хегемона САД које желе да задрже своју хегемонску позицију, док се за други пол моћи јавља Руска Федерација. То не значи да је она одустала од међународног права и да је у трагању за својом безбједношћу ушла у специјалну војну операцију у Украјини - каже Будимир.

Руска Федерација је гарант Дејтонског мировног споразума и веома је заинтересована за позицију Српске у БиХ, каже Будимир и додаје да овај сусрет треба посматрати и као поштовање Руске Федерације јер Српска није дозволила да БиХ уведе санкције Русији.

- Заступање политику војне и политичке неутралности сматрам најбољом могућом политиком која се може водити у сложеним међународним околностима. Да је политичке памети у БиХ, Босна и Херцеговина би комплетна заступала такву политику. Политичко Сарајево се сврстава, што је јако лоше, јер када се заврше конфронтације између великих сила, онда ћете имати сутуацију да те мале силе које су свесрдно подржавале или једну или другу страну и махале заставама, нису третиране као озбиљне државе и народи - истиче професор Будимир.

На састанку са Путином, наглашава Будимир, говорило се о политичким порукама, али ништа мање, додаје, важне нису ни економске јер је Додик са Путином договорио испоруку гаса по истој цијени и знатно нижој од оне коју плаћају друге државе у Европи.

- Политичко Сарајево не може чак ни са аспекта прагматизма да види да једна оваква посјета српског члана Предсједништва и њима обезбјеђује повлаштену цијену гаса, што говори да се на на овај сусрет гледа исполитизовано. Економски аспект је један од елемената овог састанка. Гасовод је предвиђен као један од капиталних пројеката Српске јер се на магистрални гасовод, који пролази кроз Србију, треба да прикључи и Српска. Циљ тог пројекта је гасификација свих већих градова у Српској - каже Будимир.

Он истиче да у овом тренутку руски гас, који улази једним дијелом у Републику Српску из Србије, у највећој мјери користи федерално Сарајево.

- Грађани Сарајева, када се ове зиме буду гријали у својим топлим становима, треба да захвале Милораду Додику јер њихови кућни буџети неће испаштати због цијене гаса - истиче Будимир.

Ако сте политички и еконоски неутрални можете преговарати о цијени гаса и зато је, каже, несхватљиво да политичко Сарајево блокира међудржавни споразум којим гасовод између Србије и БиХ треба да прође испод Дрине.

- Ради се о политичком сљепилу које стратешки дерогира позицију БиХ у наредном периоду. Српска са Русијом планира да изгради гасне централе и термоелектране. Можда је због тога тачна оцјена мађарског предсједника Виктора Орбана када је рекао да су енергетски патуљци увели санкције енергетском џину. Али, то је дио економског рата који запад води против Русије - наглашава професор.

Будимир додаје да Мађарска спада у оне земље које су свјесне чињенице да промјена концепта енергетске безбједности у Европи комплетно индукује инфлацију у Европској унији.

- Нико не зна како ће да изгледа економија у ЕУ послије ове зиме. У овом тренутку, а вјероватно и у периоду за 20 година нема алтернативе за руски гас - нагласио је Будимир.

Стављање сусрета Додика и Путина у контекст политичке кампање од стране опозиције је потпуно погрешно, каже професор и додаје да се овдје ради о стратешким односима и “када нападате један такав сусрет ви не девалвирате само позицију члана Предсједништва, него девалвирате и позицију Русије која је ваш највећи дипломатски савезник у врло сложеним међународним околностима”.

- Ти који све то девалвирају уопште се нису бавили Русијом. Претходни министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак за четири године мандата није отишао ниједном у Русију. Али, то је њихова политика и њихов избор. Народ о томе гласа и показује да ли то подржава или не подржава - поручио је професор Будимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана