Будимир: Додик јасно указао гдје се налази БиХ

Срна
Будимир: Додик јасно указао гдје се налази БиХ

БАЊАЛУКА - Стручњак за међународне односе Жељко Будимир оцијенио је обраћање предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Савјету безбједности УН као нужност да се послије низа извјештаја које посљедњих 10 година шаље високи представник пробије дипломатски лед и да се чују и друга и трећа страна у БиХ.

Додиково обраћање Будимир види као важну ствар, јер су само један народ и један конститутивни ентитет оптуживани као кривци за све проблеме у БиХ, а оштрица усмјеравана на једног човјека.

То је, нагласио је, и покушај да се и изван оних земаља које имају већ формиране ставове покаже какво је стање у БиХ.

“Додик је био отворен и јасно је указао гдје се БиХ налази управо због урушавања и нечувања Дејтона”, рекао је Будимир за АТВ.

Он је навео да му, када слуша стране амбасадоре, није јасно да ли БиХ треба да се прикључи ЕУ или се налази пред анексијом у Аустроугарску, те додао да се Срби као у Аустроугарској налазе под константним приритиском и “криви су за све”.

Говорећи о процесу прикључења ЕУ, Будимир је рекао да је Влада Српске испунила све услове, те додоа да Српска једина у БиХ функционише и економски и политички.

“Међутим, имате спиновање једне приче чији је циљ да се у наредном периоду изврше уставне промјене у БиХ, односно њена унитаризација и централизација. Бошњачка страна очекује да се то уради под патронатом западних земаља и да се тај процес коначно заврши и ту се види можда нека нова улога високог представника”, навео је он.

Будимир је нагласио да ово није ни 1995. ни 2000. година и да међународни систем више није систем у којем доминира само једна сила.

О протјеривању амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића, Будимир је рекао да је то посљедњи трзај власти Мила Ђукановића, наставак напада на Србе, њихов идентитет, вјеру и историју, али и да је “Ђукановићево вријеме прошло”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана