Бубић: Поднијели смо приговор на оптужницу, не постоји кривично дјело

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Адвокат предсједника Републике Српске Милорад Додика, Горан Бубић, рекао је да је поднио приговор на оптужницу коју је Суд БиХ потврдио против Додика.

- Оптужница се у суштини може оспоравати из законом ограничених разлога. Предмет приговора не може бити меритум приговора, у овом случају то су правни разлози и околности за које одбрана сматра да искључију гоњење - навео је Бубић.

Нагласио је да је не постоји кривично дјело и то двоструко.

- Ми смо образложили зашто високи представник није законодавац и зашто Кристијан Шмит није високи представник - јасан је Бубић.

Навео је да да су разлози засновани прије свега на почетној одредби Дејтонског споразума у којој је наведено да се на односе између страна потписница примјењује Повеља УН-а.

- То је важно, јер Повеља гарантује сувереност земаља, у овом случају БиХ и што забрањује било какав вид протектората над државом чланицом УН-а - истакао је Бубић.

Нагласио је да високи представник није утемељен ни у Уставу БиХ, нити у Анексу 10 Дејтонског споразума на који се позива Тужилаштво.

- У том анексу се спомињу само уопштене одредбе, а нигдје не пише да је високи представник законодавац - изјавио је Бубић.

Истакао је да Тужилаштво БиХ нема никакав доказ да је Кристијан Шмит изабрани високи представник за БиХ, преноси РТРС.

- Разолиција у Савјету безбједности УН-а није усвојена - рекао је Бубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана