Бројна реаговања званичника Српске поводом одлуке Уставног суда БиХ

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Бројни званичници Српске реаговали су на најновију одлуку Уставног суда БиХ који је јуче укинуо поједине одлуке Народне Скупштине Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Уставни суд БиХ нема надлежност да оцјењује уставност политичких аката, ставова и прокламација које доноси Народна скупштина.

"Као што је Одбор за уставна питања утврдио у свом одговору Уставном суду БиХ, везано за одлуке донесене на 24. посебној сједници Народне скупштине, Декларација о уставним принципима и закључци изражавају политичке ставове и нису ни у формалноправном ни у материјалноправном смислу правни акти - закони или одлуке", нагласио је Чубриловић, који је и предсједник скупштинског Одбора за уставна питања.

Према његовим ријечима, Устав БиХ јасно дефинише да је надлежност Уставног суда БиХ оцјена уставности правних аката, тачније да Уставни суд утврђује да ли су неке одредбе устава или закона неког од ентитета у складу са Уставом БиХ.

"Имајући то у виду, Уставни суд БиХ требало је да се прогласи ненадлежним у погледу разматрања ових аката", истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ у својој пракси већ заузео став у којем се огласио ненадлежним у погледу разматрања свих аката који немају уставни, односно законски карактер, саопштено је из парламента Српске.

"Уставни суд БиХ је 2009. године, рјешавајући захтјев Сулејмана Тихића за оцјену уставности Резолуције Народне скупштине, донио одлуку да није надлежан за оцјену уставности у овом случају, јер резолуција нема правно обавезујући карактер и у својој одлуци навео да Уставни суд екстензивно тумачи одредбе о својој надлежности само у односу на опште акте који имају правно обавезујући карактер", рекао је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да је јасно да сви акти усвојени на 24. посебној сједници Народне скупштине, које је разматрао Уставни суд БиХ, изражавају политичке ставове и да надлежност Уставног суда БиХ није била да их као такве разматра и оцјењује.

"Ако то имамо у виду, потпуно је јасно да је овдје ријеч о политичкој, а не правној одлуци Уставног суда БиХ, који је овим изашао изван својих надлежности прописаних Уставом БиХ", истакао је Чубриловић.

Он је додао да је на правним стручњацима да даље анализирају одлуку Уставног суда БиХ о укидању појединих одредаба аката донесених на 24. посебној сједници у вези са преносом надлежности, али тек када Уставни суд БиХ објави о којим одредбама је ријеч. 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је одлука Уставног суда БиХ којом су поништене неке одредбе Народне скупштине Републике Српске политичка и показује колико је БиХ трула у свом институционалном капацитету.
"То је политичка одлука. Уставни суд се бави свим и свачим и постао је инквизиторски суд", рекао је Додик новинарима у Лакташима.

Он је подсјетио да Уставни суд БиХ према Уставу може само да се бави питањима уставне усаглашености закона БиХ са Уставом БиХ и ништа више.

"Ова одлука само показује колико је БиХ трула у свом институционалном капацитету", истакао је Додик.

Он је напоменуо да је министру министар иностраних послова Велике Британије Елизабет Трас јуче рекао да га неће зауставити и да неће сломити вољу Републике Српске.

"Нећете сломити вољу српског народа да права која смо добили у Дејтону, да споразум и Устав које смо тада добили буду враћени Републици Српској", истакао је Додик.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић изјавио је да  длуком у вези са Декларацијом и закључцима Народне скупштине Српске Уставни суд БиХ још једном показао да је политичка, а не правосудна институција.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић оцијенио је да након е одлуке Уставног суда у вези са Декларацијом и Закључцима Народне скупштине Републике Српске треба размислити како ће БиХ наставити да функционише.

Уставни суд БиХ нема правила када су Срби и Република Српска у питању, већ одлучује по принципу "само нека је против Срба", па тако је и одлука да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању надлежности у супротности са Уставом БиХ, оцијенио је лидер ДНС-а Ненад Нешић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић оцијенио је да је Уставни суд БиХ двоструким аршинима ради сам против себе и доноси одлуке које нису у складу са Уставом БиХ.

Он је напоменуо да је Уставни суд БиХ по слову Устава БиХ надлежан да разматра усклађеност општих аката са Уставом БиХ, а то су устави ентитета и закони.

Шаровић је подсјетио да у Народној скупштини нису гласали за Декларацију и закључке, али је истакао да ће увијек бранити право Народне скупштине и њене већине, ма ко у њој био, да имају право на декларативан политички став и креирање политичких циљева.

Шаровић сматра и да Република Српска мора инсистирати на доношењу закона о Уставном суду БиХ којим би стране судије биле замијењене домаћим, оцијенивши да је то за Српску најважнији приоритет, саопштено је из СДС-а.

Уставни суд БиХ јуче је у Сарајеву утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредби Декларације и Закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана