Броћета: До понедјељка одвести отпад из Дрвара или слиједи протест грађана

Срна
Броћета: До понедјељка одвести отпад из Дрвара или слиједи протест грађана

ДРВАР - Текстични отпад који је довезен из Италије на подручје Дрвара мора бити уклоњен до понедјељка, 6. јула, или ће грађани изаћи на улицу и неће отићи док тај проблем не буде ријешен, поручио је делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета.

Броћета је рекао Срни да је за 6. јул за десет часова поново заказана сједница Општинског вијећа.

Он је нагласио да ту нема политике већ да грађани Дрвара не дозвољавају да им неко трује дјецу.

Броћета је поручио и да Дрварчани неће одустати од тражења истине од надлежних о умјешаности сваког појединца у ову нечасну радњу.

- Посљедња дешавања у вези са одлагањем сумњивог отпада још сумњивије фирме под чудним околностима је још један доказ да се општине у ФБиХ гдје живе Срби третирају као пустиња - рекао је Броћета након што је текстилни отпад из Падове довезен на подручје Дрвара и Босанског Грахова.

Према његовим ријечима, постоји низ нелогичности када су у питању фирма и отпад, што јасно указује на спрегу виших нивоа са појединцима које су искористили како би све ово реализовали.

- То се најбоље види јер се већ све покушава прикрити, односно заташкати - нагласио је Броћета.

Он је истакао да Србе у ФБиХ не сматрају грађанима и пита да ли је случајно да се у Гламочу уништавају минско-експлозивна средства, да се у Петровцу прави спалионица, а да се од Дрвара и Грахова покушава направити депонија.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Александар Штрбац позвао је становнике Дрвара да не одустану од намјере да заштите своје и здравље своје дјеце с обзиром на то да су повратничке општине у ФБиХ изабране за базе европског отпада.

- Најжалосније од свега је да се у вријеме свјетске пандемије, путевима БиХ несметано крећу натоварене колоне шлепера са (не)опасним отпадом, испорученим из свјетског жаришта вируса корона - рекао је Штрбац.

Штрбац је навео да представници локалне заједнице, уз сарадњу са кантоналним и федералним представницима, чине све како би овај проблем што прије био ријешен.

- Не смијемо одустати од заштите здравља наше дјеце и сваког нашег грађанина - истакао је Штрбац.

Федерална инспекција стигла је у некадашњу фирму "Грмеч" у Дрвару у чијем кругу је истоварено око 300 тона отпада из Италије.
Инспектори нису жељели да дају информације о овом случају.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да грађани Дрвара траже хитно узорковање отпада и одговор на питање какав је то отпад и како је завршио у Дрвару.

Она је раније рекла да је дозволу за увоз отпада, који је истоварен у Дрвару и Босанском Грахову, 16. марта издало федерално Министарство туризма и екологије, када је на нивоу ФБиХ проглашено стање природне несреће.

Ова дозвола за увоз отпада издата је на основу рјешења за издавање дозволе за управљање отпадом, које је 19. фебруара издало Министарство грађевинарства, обнове, просторног уређења и екологије Ливањског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана