Брнабићева разговарала с Палмером о БиХ и Црној Гори: Регионална стабилност најважнија

Танјуг
Брнабићева разговарала с Палмером о БиХ и Црној Гори: Регионална стабилност најважнија

ЛОНДОН - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Лондону да је данас са замјеником помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Метјуом Палмером разговарала о ситуацији о БиХ и Црној Гори и о томе колико најновији политички потреси могу да утичу и на регионалну стабилност и на економску ситуацију у Србији.

- Нисмо чак ниједном реченицом поменули таксе Приштине, нити нову приштинску администрацију. То можда најбоље показује колико у овом тренутку САД, са једне стране, размишљају каква је могућа дестабилизација у БиХ и колико они озбиљно прате ситуацију у БиХ, али, с друге стране, и да је Ричард Гренел преузео у потпуности питање односа Београда и Приштине и такси - рекла је Брнабић новинарима у Лондону.

Премијерка је рекла да ће Палмер разговарати и са српским предсједником Александром Вучићем, током Вучићеве посјете Вашингтону, као и да ће се она сама са њим видјети још једном, на самиту у Делфију, те да очекује да ће Палмер ускоро посјетити Београд.
Брнабићева је нагласила да је закључак разговора да је регионална стабилност апсолутно најважнија тема, и политички и економски.
- Ту се ми слажемо са САД. Не слажемо се по нашим погледима на неке ствари, шта је узрок, а шта последица неких тренутних нестабилнсоти у региону, али свакако остаје да разговарамо о томе - рекла је Брнабићева.

Поновила је да је Србији у интересу регионална стабилност, која је једна од најважнијих ствари, поред европских интеграција.
- Када ме Палмер пита шта говоримо српском члану Председништва БиХ Милораду Додику када се видимо, ја му одговорим да је то апсолутно исто оно што говоримо када разговарамо о тим темама у јавности или на скуповима попут данашњег - истакла је Брнабић.

Подсјетила је да је Србија гарант Дејтонског споразума, али не крије да има посебне везе са Републиком Српском, што је, каже, "наше право и обавеза".

- Али, када говоримо о БиХ, и Републику Срспку, важно је да подржавамо регионалну стабилност. О томе разговарамо и са Додиком, и ту не постоје тајне. Имамо посебне односе са Српском, то је наше право и жеље, а то никако не угрожава БиХ, већ управо супротно. То у БиХ треба да гледају као руку пружену БиХ - рекла је Брнабић.
Брнабићева је дана позвала предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију да посјети Србију.

- Имали смо одличан састанак. Ми имамо много заједничких пројеката који су покренути и које желимо да убрзамо - рекла је Брнабић новинарима у Лондону после састанка са Тегелтијом и додала да мисли да ће га ускоро видјети у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана