Брнабић: Срби на Космету су животно угрожени

Танјуг
Брнабић: Срби на Космету су животно угрожени

БЕОГРАД – Српска премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија захтијевати по питању Косова и Метохије оно што је у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 која је важећи документ и изразила очекивање да ће то прихватити сви они који позивају све земље света да се придржавају свих резолуција СБ.

На питање новинара, на аеродорму “Никола Тесла”, да ли ће Србија послати војску на сјевер КиМ пошто, како је навео новинар Јуроњуза, по Резулцији 1244, доле смију само да буду присутни деминери и они који имају везе са цивилним властима, Брнабићева је рекла да ће се захтијевати све што је у складу са Резолуцијом 1244.

-Све што је у складу са Резолуцијом 1244 за коју су сви гласали и која је важећи документ. Верујем да када будемо то захтевали, а колико година је од усвајања Резолуције 1244, да ће, наравно, оберучке прихватити сви они који  позивају све земље на свету да се придржавају свих реозлуција Савета безбедност, како би имали обезбеђене принципе међународног права и како би рекли - мир у свету - рекла је Брнабићева.

Оцијенила је су дјеловањем премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија доведени на ивицу оружаних сукоба.

Брнабић је истакла да је све што Курти у овом тренутку ради изазива опасност не само за Србе, већ и за Албанце и читаву Европу.

-То је политика 19. века. Изузетно сам забринута и тешко је било спавати синоћ. Курти  је све нас, и Србе и Албанце, довео на саму ивицу рата. Али није то он урадио сам. Имамо потпуно игнорантско понашање партнера и у ЕУ који не реагују или реагују тек када заиста догори до ноката. Имате Кфор и Еулекс који не раде свој посао и то не само према Бриселском, већ и Кумановском споразуму. Они не штите Србе на КиМ, ни јужно од Ибра ни на северу КиМ - истакла је Брнабић.

Она је рекла и да се свакодневно види кршење Кумановског споразума, као и Бриселског.

-Због тога смо веома близу томе и верујем да ће током данашњег дана председник Александар Вучић дати више информација о његовим састанцима да према Резолуцији УН 1244 затражимо повратак наших снага на КиМ. Зато што Кфор не ради свој посао и Срби на КиМ не могу да се осећају безбедно. Они су тамо животно угрожени укључујући и деца у вртићима - указала је она.

Брнабић се осврнула на упад Кфора и РОСУ до зуба наоружаних у вртић на сјеверу Косова и казала да треба само неки из Кфора и у Приштини да размисле како би њима било да знају да су до зуба наоружани упали у вртић у којем спавају њихова дјеца.

-Нико апсолутно ништа не ради. Доведени смо на ивицу оружаних сукоба. Довео нас је до тога један неодговорни појединац. Курти ризикује сваки дан, доводи до одређене нестабилности и довољна је само искра. Не могу да разумем партнере у ЕУ, ни НАТО ни Кфор, Еулекс, јер на територији КиМ, која је у овом тренутку вођена од привремених институција у Приштини нити имате владавину права, нити основна људска права, нити то неко контролише, нити да ли се Срби и остали неалбанци осећају базично безбедним - рекла је  премијерка Србија.

Србија, како подвлачи, жели само мир и то је очигледно.

Курти, каже, ризикује јер „нема ниједног инвеститора, ниједно радно место које може да изгуби, већ има историјски у Европи и свету највећу незапосленост, и то је једина територија на европском континенту која је са рестрикцијама струје почела у августу“.

-Његова једина политика је да изазове сукоб, да људи тамо не би питали зашто ми живимо тако. Он тиме ризикује судбину свих људи на Западном Балкану. А сви громогласно ћуте - упозорила је она.

Брнабић је истакла да мисли да Србија има право према Резолуциији 1244 и намеру да се одређени број трупа врати тамо, јер ако Кфор не обезбиједи мир Србија жели да се бори за мир и стабилност, јер она има много да изгуби.

-Немојте да се играте животима људи и перспективом за коју смо много радили - поручила је она.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је синоћ да ће Београд размотрити, у складу са Резолуцијом 12 44 повратак до 1.000 српских безбједносних снага на простор Косова и Метохије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана