Бриселу доста празних обећања

Ведрана Кулага Симић
Бриселу доста празних обећања

САРАЈЕВО - Постојање сукоба интереса на нивоу БиХ тренутно нико не провјерава јер не ради ни комисија, а и закон има бројне мањкавости, што отвара доста простора за малверзације и злоупотребе, због чега је и званични Брисел затражио од домаћих власти да на то питање буде што прије стављена тачка.

У ранијем сазиву комисије за одлучивање о сукобу интереса функционера на заједничком нивоу, уз чланове Парламента БиХ, били су представници Централне изборне комисије и Агенције за борбу против корупције БиХ, али након општих избора 2018. године комисија није почела да ради.

Осим тога, због недоречености закона у процедури су се нашли одређени приједлози, али ниједан није приведен крају.

О потреби увођења реда у ову област посљедњи пут је у Парламенту БиХ разговарано у јануару у Представничком дому, када је на дневном реду  био приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, на приједлог посланика Саше Магазиновића, Дамира Арнаута и Јасмина Емрића.

Емрић, који је у претходном сазиву био на челу Комисије за одлучивање о сукобу интереса, тада је поздравио чињеницу да се коначно на дневном реду нашао приједлог, али и изразио незадовољство што дуже од двије године траје тај поступак. Упозорио је да је на нивоу БиХ, али и ФБиХ институт сукоба интереса само мртво слово на папиру. Тада након посланичке расправе, ипак, није разматран понуђени закон, већ је усвојен закључак на приједлог Николе Ловриновића из ХДЗ-а БиХ којим је од Савјета министара БиХ затражено да у року до 90 дана достави Представничком дому приједлог закона о сукобу интереса те да у обзир буду узети приједлози посланика као и ранија мишљења, између осталог и Централне изборне комисије БиХ.

Са Емрићем нисмо успјели да ступимо у контакт, док је Магазиновић рекао да, према информацијама којима располаже, у Парламент БиХ још није стигао приједлог закона из Савјета министара.

- Противљење постојању овог института је неприхватљиво. То мора бити ријешено - истакао је Магазиновић за “Глас Српске”.

Институт спречавања сукоба интереса један је у низу кључних приоритета које је званични Брисел ставио као услов за напредовање БиХ на путу ка ЕУ. То је апострофирано и на посљедњем састанку са члановима Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ, одржаном у уторак. Члан те комисије Лазар Продановић (СНСД), који је био члан комисија које су утврђивале постојање сукоба интереса функционера, истакао је за “Глас Српске” да је обавеза БиХ да буде усвојен закон о сукобу интереса те да буде успостављено независно тијело како парламентарци не би одлучивали о сопственој позицији.

- Овакво стање је веома лоше и за развој демократије и владавину права у БиХ. Потребан је закон који би јасно дефинисао шта је сукоб интереса и које је обављање функција неспојиво. Велика је могућност политичке корупције и разних злоупотреба - рекао је Продановић и потврдио да нова комисија није именована након избора 2018. године.

У Савјету министара БиХ нисмо успјели да добијемо информацију да ли су и шта радили када је у питању нови закон.

Борба против корупције

Продановић је истакао да није ни попуњена Агенција за борбу против корупције БиХ јер недостаје један члан у руководству.

Надлежна комисија Парламента БиХ у јулу 2018. године утврдила је ранг-листу кандидата за функцију замјеника директора ове агенције и поднијела извјештај посланицима и делегатима оба дома Парламента, али извјештај још није усвојен. Дом народа БиХ одбацио га је на посљедњој сједници, одржаној 25. јуна ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана