Брисел шаље још задатака

Ведрана Кулага Симић
Брисел шаље још задатака

САРАЈЕВО - Успјеси и падови БиХ на пољу реформе јавне управе, која траје дужи низ година, биће кључна тема састанка представника ЕУ и домаћих институција, чија делегација броји више од 68 службеника.

Иако су у реформу јавне управе у БиХ уложени милиони марака, видљивији напредак у тој области још није остварен, а сва отворена питања, препреке и потребни кораци биће теме великог састанка 8. јула, на којем ће, путем видео-конференције, расправљати представници БиХ и ЕУ.

Ријеч је о састанку посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ, а Савјет министара је на посљедњој сједници дао сагласност на приједлог састава домаће делегације БиХ, у којој су чак 68 особе, а донесено је и више оперативних закључака с циљем правовремене припреме састанка.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша предводиће делегацију БиХ за високи политички дијалог током састанка који ће бити одржан путем видео-линка, а на састанку се, како је потврђено у Савјету министара, очекује дискусија о најважнијим темама и питањима у вези са реформом јавне управе у БиХ.

Други дио састанка планиран је као дијалог о реформи јавне управе на техничком нивоу, којем ће предсједавати координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан у име БиХ.

У документу Дирекције за европске интеграције БиХ, који је добио зелено свјетло у Савјету министара, наглашено је да је Европска комисија предложила да састанак буде одржан путем видео-линка, због актуелне ситуације у вези са пандемијом вируса корона и према скраћеном нацрту дневног реда, који је подијељен за писмени и усмени дио.

- Европска комисија ће, за писмени дио, доставити питања на која ће БиХ накнадно доставити одговоре - истакли су у Дирекцији.

У обимном документу припремљеном за дискусију, између осталог, пише да потребна стратешка акта за управљање јавним финансијама још нису у потпуности спремна, али да постоји договор да се у склопу реформе јавне управе ти послови интензивно раде у другој половини године те да постоји још различитих погледа и идеја на одређена питања од стране Републике Српске, ФБиХ и осталих нивоа власти.

И у овој области је, како је наведено, пандемија вируса корона пореметила одређене планове институција на свим нивоима, јер је било онемогућено, односно отежано одржавање састанака и консултација у вези са акционим плановима.

Један од сталних циљева је, како су и потврдили у Дирекцији, изградња професионалне и деполитизоване државне службе која ефикасно служи грађанима. Наведено је да је Српска направила преднацрт новог закона о државним службеницима, али да су појавом вируса корона обустављене и те активности те да се очекује наставак приче о тој тему након смиривања ситуације.

Мишљење

Циљ домаћих институција је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета рада јавне управе и примијењено европско законодавство, али ти циљеви још нису у потпуности достигнути. На то је указано и у једном од извјештаја Европске комисије за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана