Брисел понизио западни Балкан

Вељко Зељковић
Брисел понизио западни Балкан

САРАЈЕВО - Додјељивање Украјини и Молдавији кандидатског статуса за чланство у Европској унији представља одређену врсту понижења за земље западног Балкана и показује да не постоје принципи, правила и процедуре, већ изузеци и политика.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући одлуку Брисела да Кијеву и Кишињеву додијели статус кандидата за улазак у ЕУ, али не и балканским земљама, којима је поручено да до даљњег морају наставити да сједе у чекаоници.

Према ријечима политиколога Војислава Савића, ово је још један од доказа да евроинтеграције, односно сваки пријем неке земље у ову европску заједницу, прије свега политичко, а не процедурално питање, како се покушава приказати.

- То смо раније могли видјети и на примјеру Бугарске и Румуније које су преко ноћи примљене, иако нису испунили ни минимум захтјева. Иста ствар је била са балтичким земљама. Дакле, само је ствар неког политичког тренутка када ће неко бити примљен у ЕУ, док се неке земље као што је Сјеверна Македонија годинама мрцваре - истакао је Савић, додајући како је Хрватска вјероватно посљедња земља која је ушла у ЕУ, а да је испунила све захтјеве и процедуре. 

Слично мишљење дијели и шеф Представништва РС у Бриселу, Марио Ђурагић, наводећи како је ријеч о политичкој одлуци што најбоље показује то да је Молдавија, која је подржала санкције Русији, добила кандидатски статус, док на примјер, Грузија није и “остала је ван овог воза”.

Ђурагић сматра и да су критеријуми из Копенхагена само слово на папиру којим се маше. Када је ријеч о БиХ, каже да је одлука Брисела очекивана, јер је Европска унија веома високо поставила љествицу за БиХ, која није испунила 14 приоритета на којима Унија инсистира. Против кандидатуре БиХ за чланство у ЕУ наводно су биле Њемачка, Холандија и Француска,

Предсједница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић сматра да на овом самиту регион ништа није добио, а да му ништа није ни понуђено. Она је ипак изразила наду да се тако нешто последњи пут дешава, те да очекује да се ова прича поново актуелизује крајем године, у децембру, што би, како је истакла, било једино праведно након свих ових година чекања и празних обећања.

Из Брисела је поручено да је Европски савјет спреман да додијели статус земље кандидата БиХ након што се спроведе значајан број реформи, које се прије свега односе на имплементацију “14 кључних приоритета”. Послата је и порука свим лидерима да што прије спроведу преузете обавезе из договора постигнутог недавно у Бриселу и да хитно приведу крају уставну и реформу Изборног закона како би БиХ могла одлучно напредовати на свом ЕУ путу у складу са приоритетима из мишљења Европске комисије за добијање кандидатског статуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана